Δευτέρα, Απριλίου 07, 2014

Σουηδοί έβαλαν μπουρλότο στον καρκίνο με την ουσία Vacquinol-1

Ένα νέο μηχανισμό αντιμετώπισης του καρκίνου που βασίζεται κυριολεκτικά στην “ανατίναξη” των καρκινικών κυττάρων ανέπτυξαν Σουηδοί επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των ιστών Πάτρικ Έρνφορς του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής,  ανακάλυψαν την ουσία Vacquinol-1, η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, του πιο κοινού και πιο επιθετικού εγκεφαλικού όγκου να «εκρήγνυνται» εκ των έσω.
Η ουσία χορηγήθηκε επί πέντε ημέρες σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα και είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της ζωής του και τη αναστολή της ανάπτυξη του όγκου. Το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών που έλαβαν την ουσία ξεπέρασε τις 80 ημέρες, ενώ εκείνα που δεν την έλαβαν πέθαναν κατά μέσο όρο στις 30 ημέρες.
Η ουσία Vacquinol-1 αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να απορροφούν ανεξέλεγκτα ουσίες από το εξωτερικό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα να διογκώνονται και τελικά να εκρήγνυνται σαν μπαλόνια. Έτσι, οι  εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες τους διαλύονται και τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται.
Σήμερα, το γλοιβλάστωμα αντιμετωπίζεται -ανεπιτυχώς- με χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, με το προσδόκιμο ζωής να μην ξεπερνά τους 15 μήνες.
Δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί κλινικά πειράματα τις μεθόδου σε ανθρώπους.
“Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και για άλλα είδη καρκίνου, κάτι που ακόμη δεν έχουμε μελετήσει” δήλωσε ο Πάτρικ Έρνφορς.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας Cell.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);