Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

Ανάκληση αυτοκινήτων λόγω... αραχνών


Στην εθελοντική ανάκληση χιλιάδων οχημάτων - για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια - προχωρά η Mazda, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από τη διαπίστωση ότι συγκεκριμένα είδη αράχνης αρέσκονται να υφαίνουν τους ιστούς τους στους σωλήνες εξαερισμού, όπου φαίνεται πως τις ελκύει η οσμή της βενζίνης. Η ανάκληση επηρεάζει περίπου 42.000 οχήματα με κινητήρα 2,5 λίτρων, τα οποία κατασκευάστηκαν σε μονάδα του Μίσιγκαν μεταξύ 2010 και 2012.
Συγκεκριμένα, η βενζίνη και άλλοι υδρογονάνθρακες τραβούν σαν μαγνήτης τις αράχνες του γένους  Cheiracanthium. Οτιδήποτε κι αν έχει δοκιμάσει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει σταθεί ικανό να τις αποτρέψει να βρουν το δρόμο για τους σωλήνες, όπου οι αράχνες περιορίζουν τη ροή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συσσωρευμένη πίεση στο ντεπόζιτο. Η πίεση με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ρωγμές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πυρκαγιά, παρότι καμία δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα.
Η πρώτη ανάκληση για τον ίδιο λόγο, το 2011, επηρέασε περίπου 65.000 Mazda 6, στα οποία τοποθετήθηκε ειδικό κάλυμμα σχεδιασμένο να κρατάει έξω από το σωλήνα εξαερισμού τις αράχνες. Όπως καταδεικνύει η νέα εξέλιξη, κάποιες αράχνες κατάφεραν να παρακάμψουν το μέτρο ασφαλείας, με αποτέλεσμα πέρυσι να αναφερθούν 9 περιστατικά ρωγμών.
Τώρα ο όμιλος εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια τροποποίηση λογισμικού, ώστε να διασφαλίσει ότι, ακόμη κι αν οι αράχνες εισέλθουν στο σωλήνα και υφάνουν εκεί τον ιστό τους, η πίεση δεν θα φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Η Mazda τόνισε ότι το πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε σε άλλα μοντέλα του ή σε άλλες μονάδες πέρα από αυτήν του Φλατ Ροκ, όπου η παραγωγή διακόπηκε τον Αύγουστο του 2012.
 http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);