Κυριακή, Απριλίου 06, 2014

Δέκα λόγοι για να αντικαταστήσετε τον καφέ με LSD

Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα στην Αυστραλία και όχι μόνο. Παρότι η κατανάλωση του καφέ έχει κάποιες θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό, οι παρενέργειές του έχουν απομακρύνει τους Αυστραλούς από την καφεΐνη και τους έχει στρέψει στη λύση του LSD.
Τι είναι το LSD; Όχι βέβαια το περιώνυμο ψυχοτρόπο, αλλά ένα φυτικό ρόφημα που βελτιώνει την κατάσταση της υγείας και θεωρείται ως περιβαλλοντικά και κοινωνικά “υπεύθυνο” υποκατάστατο του καφέ.
Το αρκτικόλεξο LSD αντιστοιχεί στις λέξεις γάλα σόγιας και πικραλίδα (Latte of Soya and Dandelion-LSD). Την πικραλίδα μπορείτε να τη συναντήσετε και με το όνομα κιχώριο.
Για ποιους λόγους λοιπόν κάποιος να κόψει τον καφέ και να τον υποκαταστήσει με LSD;
Η Liz Eve του Inhabitat καταγράφει δέκα σημεία στα οποία το LSD υπερτερεί του καφέ και μας καλεί να τον αντικαταστήσουμε!
1. Η γεύση
Οι μπαρίστες προετοιμάζουν το LSD βάζοντας φρεσκοτριμμένες ρίζες πικραλίδας στη μηχανή του εσπρέσσο και φτιάχνουν αφρόγαλα σόγιας όπως ακριβώς με το κανονικό.
Συνήθως πασπαλίζουν το ρόφημα με κανέλα, όπως στον καπουτσίνο. Το ρόφημα έχει πλούσια γεύση και μια ελαφρά πικράδα, αλλά παραμένει γλυκύτερο από το κανονικό καφέ.
2. Η θρεπτική αξία
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ, η πικραλίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C και D, αλλά και σε μέταλλα όπως σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Αντίθετα, ο καφές εξαντλεί τα μεταλλικά στοιχεία από τον οργανισμό.
3. Μειώνει την κατανάλωση καφεΐνης
Η πικραλίδα δεν περιέχει καφεΐνη, οπότε δεν “εξιτάρει” τεχνητά τον οργανισμό ούτε προκαλεί εξάρτηση. Μελέτη του ψυχολόγου Πήτερ Ρότζερς από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έχει δείξει ότι η υπερδιέγερση που νοιώθουν όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ οφείλεται εν μέρει στην αντιστροφή του αισθήματος κόπωσης που προκαλεί η έλλειψη καφεΐνης.
Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το αίσθημα άγχους και την υψηλή αρτηριακή πίεση από την κατανάλωση καφεΐνης.

4. Ωφέλιμη για την πέψη και τη λειτουργία του στομάχου
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η πικραλίδα χρησιμοποιούνταν ως γιατρικό για στομαχικά προβλήματα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ, η ρίζα της πικραλίδας δρα ως ελαφρύ καθαρτικό και βελτιώνει την πέψη.
5. Βοηθά να κόψεις τον καφέ χωρίς τους παρεπόμενους πονοκεφάλους
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην απομάκρυνση από κάθε εθιστική ουσία και όχι μόνο από την καφεΐνη είναι τα συμπτώματα της στέρησης. Η διακοπή της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή και “θολούρα”. Η πικραλίδα θεωρείται ότι καταπραΰνει τον πονοκέφαλο και οι διατροφολόγοι την προτείνουν ως υποκατάστατο του καφέ.
6. Προστατεύει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη
Στην εναλλακτική ιατρική με βότανα, η πικραλίδα χρησιμοποιείται για να αποτοξινώσει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Επίσης σε αντίθεση με τον καφέ δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό και την αρτηριακή πίεση.

7. Είναι προϊόν δίκαιου εμπορίου
Η βρετανική ΜΚΟ για την καταπολέμηση της φτώχειας, η Oxfam ,επισημαίνει ότι οι κόκκοι του καφέ παράγονται επί το πλείστον από μικρούς καλλιεργητές σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι καλλιεργητές αυτοί έχουν μικρή διαπραγματευτική δύναμη σε έναν κλάδο όπου κυριαρχούν λίγες, ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες με αποτέλεσμα να τους επιβάλλονται χαμηλές τιμές για τα προϊντα τους, αλλά και ασταθείς συνθήκες.
Το ίδιο δεν συμβαίνει με την πικραλίδα η οποία διατίθεται σε μικρά καταστήματα οργανικών προϊόντων, ενώ μπορείτε να την καλλιεργήσετεκαι οι ίδιοι.
9. Οργανικό προϊόν
Οι φυτείες καφέ συχνά προστατεύονται με παρασιτοκτόνα, ενώ η παραγωγή ενισχύεται με χημικά λιπάσματα. Υπάρχουν βέβαια οργανικοί κόκκοι καφέ, ωστόσο αντιστοιχούν μόλις στο 0,5% της συνολικής αγοράς καφέ. Αντίθετα, είναι ευκολότερη η εύρεση οργανικών ριζών πικραλίδας, τις οποίες μπορείτε να καλλιεργήσετε μόνοι σας.
9. Τοπικό προϊόν
Αν δε μένετε σε περιοχή παραγωγής του καφέ -και στην Ελλάδα δεν παράγουμε καφέ- τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κόκκοι έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα και ως εκ τούτου έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο καφές με πικραλίδα φτιάχνεται εύκολα από τοπικά υλικά.
10. Μειώνει τη θαλάσσια ρύπανση
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό Marine Pollution Bulletin έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης στις ακτές του Όρεγκον στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και στα ανοιχτά του λιμανιού της Βοστώνης στον Ατλαντικό.
Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στη θαλάσσια ζωή δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά είναι μάλλον αρνητικές.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);