Παρασκευή, Απριλίου 18, 2014

Πρόταση επιστημόνων για καλλιέργειες σε φωτοβολταϊκά πάρκα


Θα μπορούσε μια έκταση να χρησιμοποιείται για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και καθαρών καυσίμων ταυτόχρονα; Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν ένα νέο μοντέλο ηλιακών πάρκων, τα οποία… ντουμπλάρουν ως καλλιέργειες για βιοκαύσιμα.
Στη νέα μελέτη τους, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ περιγράφουν ένα μοντέλο που, όπως λένε, δείχνει ότι η καλλιέργεια φυτών, όπως η αγαύη, δίπλα σε φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο αξιοποίησης της γης και, παράλληλα, παραγωγής δύο τύπων ανανεώσιμης ενέργειας.
Επιπλέον, αυτή η μέθοδος της «συν-τοποθέτησης», όπως την αποκαλούν, είναι ιδανική για περιοχές με πολύ ήλιο και ελάχιστο νερό.
«Τα συν-τοποθετημένα συστήματα ηλιακής ενέργειας-βιοκαυσίμων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καινοτόμο στρατηγική για την παραγωγή δύο μορφών ενέργειας από μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις: ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακές εγκαταστάσεις και - εύκολο στη μεταφορά - υγρό καύσιμο από την καλλιέργεια βιοκαυσίμων», εξηγεί ο Σουτζίτ Ράβι, βασικός συντάκτης της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology.
Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι μια τέτοια πράσινη «συμβίωση» θα είχε κι ένα επιπλέον όφελος: το νερό για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πάνελ από τη σκόνη, θα μπορούσε στη συνέχεια να καταλήγει στις καλλιέργειες, από κάτω τους, αντί να πηγαίνει χαμένο.
Οι προσομοιώσεις που χρησιμοποίησαν ενισχύουν αυτή τη θεωρία. «Θα ήταν μια κατάσταση, από την οποία όλοι θα κέρδιζαν», υποστηρίζει ο Ράβι. «Το νερό είναι ήδη περιορισμένο σε πολλές περιοχές και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα στο μέλλον.
Μια τέτοια προσέγγιση θα μας επέτρεπε την παραγωγή ενέργειας και τη γεωργία με το ίδιο νερό.»
Καθώς πολλά ηλιακά πάρκα βρίσκονται σε περιοχές ακατάλληλες για την καλλιέργεια τροφίμων, οι ερευνητές προτείνουν την αγαύη ως ιδανικό φυτό για να δοκιμαστεί στην πράξη το μοντέλο που προτείνουν. Το συγκεκριμένο φυτό ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αιθανόλης.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);