Η μαύρη μάμπα, ένα από τα πιο γρήγορα και επικίνδυνα φίδια στην Αφρική, χρησιμοποιεί νευροτοξίνες για να προκαλέσει μυϊκή παράλυση και τελικά να σκοτώσει μικρά ζώα. |
Η μαύρη μάμπα, ένα από τα πιο γρήγορα και επικίνδυνα φίδια στην Αφρική, χρησιμοποιεί νευροτοξίνες για να προκαλέσει μυϊκή παράλυση και τελικά να σκοτώσει μικρά ζώα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν ουσίες με αναλγητική δράση που ονομάζονται μαμπαλγίνες και οι οποίες περιέχονται στο δηλητήριο.
Ανακάλυψαν ότι οι ουσίες αυτές είναι το ίδιο ισχυρές με κάποια οπιούχα, ανάμεσά τους και η μορφίνη, χωρίς όμως τον κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα, εθισμό και άλλες παρενέργειες που προκαλούν τα παυσίπονα αυτά.
«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό από το φονικό δηλητήριο ενός από τα πιο δηλητηριώδη φίδια», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Αν Μπαρόν, από το γαλλικό Ινστιτούτο Μοριακής και Κυτταρικής Φαρμακολογίας. Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε πειράματα σε ποντίκια.
«Τα μονοπάτια του πόνου είναι παρόμοια στα ποντίκια και τους ανθρώπους, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτές οι ουσίες θα είναι αποτελεσματικές και στους ανθρώπους», είπε η Μπαρόν.
Δηλητήριο από φίδια και άλλους οργανισμούς, όπως οι αράχνες και οι σκορπιοί, χρησιμοποιείται ήδη για ιατρικούς σκοπούς, ενώ πολλές έρευνες επικεντρώνονται στη δυνατότητα να γίνει χρήση δηλητηριωδών ουσιών σε φάρμακα που θα διατίθενται ευρύτερα στην αγορά. Έχει ανακαλυφθεί ότι ουσίες που περιέχονται στο δηλητήριο αρκετών ειδών φιδιών έχουν επίδραση και μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις, από τη διάλυση θρόμβων μέχρι την επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Οι επιστήμονες, που πραγματοποίησαν έρευνες στο δηλητήριο 50 διαφορετικών ειδών φιδιών πριν ανακαλύψουν την αναλγητική ουσία στη μαύρη μάμπα, παραδέχονται ότι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν γιατί το φίδι παράγει αυτή την ουσία. Επόμενος στόχος τους είναι να προωθήσουν την έρευνά τους σε κλινικό επίπεδο, αν και αναγνωρίζουν ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός φαρμάκου προς ευρεία κατανάλωση.
http://www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου