Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2012

ΑΠΕ: έως 20% το χαράτσι στα Φ/Β – Γλυτώνουν υδροηλεκτρικά-βιομάζα

:
Σε ποσοστό μέχρι 20% επί του κύκλου εργασιών θα κυμανθεί η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Όπως επιβεβαιώνει δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ειδικά εκείνοι που έχουν “κλειδώσει” υψηλή εγγυημένη τιμή, καθώς το μέτρο σχεδιάζεται να έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Σε αυτές τις κατηγορίες το χαράτσι θα είναι έως 20%.
Στα κριτήρια διαμόρφωσης του ποσοστού της έκτακτης εισφοράς περιλαμβάνεται και οι όροι χρηματοδότησης των επενδυτών, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ. Έτσι, υδροηλεκτρικά και βιομάζα ενδέχεται να εξαιρεθούν από το “χαράτσι” λόγω της χαμηλής ταρίφας που λαμβάνουν αλλά και της μικρής τους ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση με ένα ακόμα “χαράτσι” επιχειρεί να καλύψει τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ εξαιτίας των οποίων σημειώνονται τρίμηνες καθυστερήσεις στην εξόφληση των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά.
Όσον αφορά στη διάρκεια του μέτρου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου έχει κάνει λόγο για προσωρινό χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να πείσει τους φορείς των ΑΠΕ που αντιδρούν έντονα και προειδοποιούν ακόμα και με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η ρύθμιση για τις ΑΠΕ προβλέπει τέλος μείωση του προβλεπόμενου 18μήνου για την υλοποίηση των έργων από την ημερομηνία συμβολαιοποίησής τους στους 12 μήνες ή ακόμα λιγότερα (για τα φωτοβολταϊκα) προκειμένου να μπει ένα τέλος στο παραεμπόριο αδειών.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);