Σάββατο, Οκτωβρίου 27, 2012

Εκπαιδευμένες κατσίκες σώζουν την αγροτική παραγωγή

Εκπαιδευμένες κατσίκες σώζουν την αγροτική παραγωγή  
Έναν πολύ έξυπνο τρόπο, βρήκαν Αμερικάνοι επιστήμονες, προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους από τα πεινασμένα μηρυκαστικά, αλλά και να ξεφορτωθούν τα παρασιτικά φυτά με οικονομικό και οικολογικό τρόπο.
Η λύση βρίσκεται στις «εκπαιδευμένες» κατσίκες, οι οποίες θα τρώνε μόνο παρασιτικά φυτά και όχι τις καλλιέργειες των αγροτών. Την ιδέα αυτή είχαν οι επιστήμονες του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, οι οποίοι βρήκαν τρόπο να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των μηρυκαστικών προς όφελος των καλλιεργητών.
Η μέθοδος λέγεται «ελεγχόμενη αποστροφή γεύσης», και αφορά τον καθορισμό των γευστικών προτιμήσεων του ζώου. Το μυστικό βρίσκεται έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό που αναπτύσσουν τα ζώα όταν αρχίζουν να ξεχωρίζουν ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες έχουν τοξικές ιδιότητες.
Για να πετύχουν αυτή την «αποστροφή» οι ερευνητές τάισαν κατσίκες και πρόβατα με φύλλα ελιάς και βλαστούς που είχαν εμποτιστεί με χλωριούχο λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη ρύθμιση της διάθεσης και στην προκειμένη εφαρμόστηκε με στόχο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ζώων.
Με μια δόση της συγκεκριμένης ουσίας τα πρόβατα και οι κατσίκες κυριολκτικά «αηδίασαν» από την πρώτη μέρα με τα φύλλα ελιάς και η συμπεριφορά τους άλλαξε ριζικά συγκριτικά με άλλα ζώα του ίδιου είδους.
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι το πείραμα αυτό, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς αφήνουν ελπίδες για σημαντική μείωση των πανάκριβων ζιζανιοκτόνων στη γεωργία.
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);