Τρίτη, Ιουνίου 05, 2012

Ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ίχνη αίματος ηλικίας... 5.300 ετών!

Τα παλαιότερα ίχνη αίματος στον κόσμο ανακαλύφθηκαν στις πληγές του Ότζι - του «ανθρώπου των πάγων» της λίθινης εποχής, η μουμιοποιημένη σωρός του οποίου εντοπίσθηκε στις Άλπεις, στα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας, το 1991.
Ο Ότζι αποκαλείται «το θύμα του παλαιότερου φονικού στην Ιστορία», επειδή το σώμα του έφερε εμφανή, βαθιά τραύματα και μώλωπες, που εξ αρχής υποδήλωσαν πως έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Από τότε που εντοπίστηκε, οι επιστήμονες αναλύουν τα ρούχα και μελετούν το σώμα του, αποκωδικοποιώντας μέχρι και το DNA του για να καταλάβουν την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, ακόμα και το ποιο ήταν το τελευταίο γεύμα του.
Η μούμια του Ότζι ήταν τόσο καλά διατηρημένη ώστε οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν πως ήταν 45-46 ετών, είχε ύψος 1,59 μ., είχε φάει πριν τον θάνατό του κρέας από αίγαγρο και ψωμί βοτάνων και πέθανε από ένα βέλος στην πλάτη, το οποίο διαπέρασε μία βασική αρτηρία.
Ο Ότζι είχε επίσης σκλήρυνση των αρτηριών και τερηδόνα, ενώ βρέθηκαν ορισμένα τατουάζ στην σπονδυλική στήλη και στο δεξιό πόδι, που ίσως αποτελούσαν πρωτόγονη προσπάθεια αντιμετώπισης της αρθρίτιδας.
Τώρα, ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε πως ανακάλυψε στις πληγές του ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία συνιστούν τα παλαιότερα ίχνη αίματος που έχουν εντοπιστεί ποτέ.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Κύριος ρόλος τους είναι η μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Εξέταση των πληγών
Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Royal Society Interface», βασίσθηκε σε μία εξελιγμένη τεχνική εντοπισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τις εγκληματολογικές τεχνικές που χρησιμοποιεί η αστυνομία.
Οι υπάρχουσες μέθοδοι δεν είναι ακόμα αρκετά προηγμένες ώστε να αποκαλύπτουν πόσο καιρό υπάρχει αίμα σε έναν τόπο εγκλήματος, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η νανοτεχνολογία που χρησιμοποίησαν μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα αυτό.
Την όλη έρευνα πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο EURAC, στην Ιταλία, με επικεφαλής τον βιολογικό ανθρωπολόγο δρα Άλμπερτ Ζινκ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά οπτικό μικροσκόπιο για να εξετάσουν λεπτές στοιβάδες ιστού από το σημείο όπου είχε διαπεράσει το βέλος την πλάτη του Ότζι , καθώς και από ένα βαθύ κόψιμο στο δεξιό χέρι του.
Έτσι εντόπισαν στρογγυλές δομές που έμοιαζαν με ερυθρά αιμοσφαίρια, κατά τον δρα Ζινκ. Ωστόσο για να βεβαιωθούν, αποφάσισαν να τα εξετάσουν με ακόμα πιο προηγμένη τεχνολογία.

Μικροσκόπιο ατομικής δύναμης
Η τεχνολογία αυτή είναι το μικροσκόπιο ατομικής δύναμης, το οποίο «αισθάνεται» παρά «βλέπει» ένα αντικείμενο, καθώς παρέχει εικόνες των ατόμων του και όχι του αντικειμένου καθ’ εαυτού.
Καθώς το μικροσκόπιο «σαρώνει» το υπό εξέτασιν αντικείμενο, ένα λέιζερ μετράει το σχήμα και την περίμετρό του – και αυτό, σε συνδυασμό με την καταγραφή των ατόμων δημιουργεί ένα τρισδιάστατο «ίχνος» του αντικειμένου.Στην περίπτωση του Ότζι , η εικόνα που προέκυψε ήταν σαφής: οι στρογγυλές δομές ήταν όντως ερυθρά αιμοσφαίρια.
«Οι δομές αυτές έχουν το τυπικό, σαν του ντόνατς σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως τα ξέρουμε σήμερα», δήλωσε ο δρ Ζινκ. «Επιπλέον, οι διαστάσεις τους είναι οι ίδιες με αυτές που απομονώνουμε στα σύγχρονα δείγματα και γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι πως είναι ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία διατηρήθηκαν επί περισσότερο από πέντε χιλιετίες».

Ακαριαίος θάνατος
Η όλη έρευνα αποκάλυψε επίσης στους ιστούς από την πληγή του βέλους, ίχνη ινιδίνης (ή φιμπρίνης), μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος αμέσως έπειτα από έναν τραυματισμό.
Τα ίχνη αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, όσον αφορά την εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου του Ότζι .
«Επειδή η ινιδίνη παράγεται στις “φρέσκιες” πληγές και γρήγορα αποσυντίθεται, μία θεωρία που είχε εκφρασθεί κάποια στιγμή και πρέσβευε ότι ο Ότζι δεν πέθανε αμέσως μετά τον τραυματισμό του από το βέλος αλλά έπειτα από λίγες ημέρες, δεν μπορεί να ευσταθεί», εξήγησε ο δρ Ζινκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);