Τρίτη, Ιουνίου 26, 2012

Τι ήταν η κασέτα; Όλες οι πληροφορίες για την ιστορία της

Η κασέτα είναι μια απλή μαγνητική ταινία, τυλιγμένη γύρω από δύο μικρές μπομπίνες.

Προστατεύεται από ένα πλαστικό περίβλημα που στο κέντρο του έχει 2 τρυπούλες για να μπορούν τα κασετόφωνα να γυρνούν τις μπομπίνες.


Καθώς λοιπόν το κασετόφωνο γυρνάει την ταινία, αυτή ακουμπάει την κεφαλή (του κασετόφωνου), και έτσι αναπαράγεται ο ήχος! Τόσο απλά!


Οι κασέτες στην αρχή είχαν κατασκευαστεί, μόνο για να χρησιμοποιούνται από τους δημοσιογράφους για να ηχογραφούν διάφορες συνεντεύξεις.


κασετόφωνα
Μετά όμως άρχισε να χρησιμοποιείται στα κασετόφωνα για αναπαραγωγή μουσικής και είχε τεράστια επιτυχία. Όλος ο πλανήτης κατακλύστηκε από κασετόφωνα και κασέτες.

Ο λόγος είναι, ότι ήταν πάρα πολύ εύκολη η διαδικασία εγγραφής και ήταν πάρα πολύ φθηνές, όσον αφορά το κόστος αγοράς τους (Τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά τσιμπημένες οι τιμές τους! :D ).


Το 1935, δεκαετίες πριν ακόμα κυκλοφορήσει στο εμπόριο η τεχνολογία της κασέτας, η AEG, εισήγαγε στην αγορά την πρώτη μπομπίνα σε κύλινδρο.


Βασιζόταν στην τεχνολογία της μαγνητικής ταινίας, η οποία εφευρέθηκε το 1928 από τον Fritz Pfleumer. Αυτή η μεγάλη μπομπίνα λοιπόν, χρησιμοποιήθηκε από ραδιοφωνικούς παραγώγους και στούντιο ηχογράφησης.


μαγνητόφωνα
Τα μαγνητόφωνα τα οποία προορίζονταν για ιδιωτική χρήση, έκαναν την εμφάνισή τους δυναμικά, τη δεκαετία του 50.

Ήταν αρκετά ακριβά και μόνο ελάχιστοι μπορούσαν να ξοδέψουν τόσο υπέρογκα ποσά για να αγοράσουν τότε αυτές τις συσκευές. Το 1960 όμως, οι τιμές των μαγνητοφώνων έπεσαν αισθητά και όσο περνούσαν τα χρόνια η τεχνολογία εξελισσόταν.


Οι συσκευές γίνονταν πιο μικρές, πιο ελαφριές αλλά και πιο αξιόπιστες.


Το 1962 η Philips, εισήγαγε στο εμπόριο το πρώτο φορητό μαγνητόφωνο. Στην Ευρώπη βέβαια έγινε η εισαγωγή του τον Αύγουστο του 1963, όπου και ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του, μέσω τυμπανοκρουσιών από ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου!


Στην Αμερική, κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 1963 με το εμπορικό σήμα Compact Cassette.


Παρά το γεγονός του ότι υπήρχαν και άλλα συστήματα μαγνητικής ταινίας (κασέτας), επικράτησε τελικά το Compact Cassette.


Μέχρι το 1966 είχαν πουληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες 250.000 συσκευές, άρα εκατομμύρια κασέτες! Πολύ σύντομα κατάφερε η κασέτα να γίνει το απόλυτο μέσο εγγραφής. Στην αρχή για την Ιαπωνία και στις αρχές του 1970 για όλο τον πλανήτη!


κασέτες και ποιότητα


Όσο περνούσε ο καιρός η ποιότητα βελτιωνόταν. Κυκλοφόρησαν επίσης κασέτες χρωμίου, οι οποίες είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα από τις κοινές κασέτες.


Η τεχνολογία της μαγνητικής ταινίας (κασέτας), πλέον πολύ σπάνια χρησιμοποιείται, διότι έχουμε περάσει σε άλλες εποχές! :D

 http://www.coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);