Σάββατο, Ιουνίου 09, 2012

Ξεχασμένες δραχμές αξίας 82 δισ. αποκτούν συλλεκτική αξία


Ξεχασμένες μικρές ή μεγάλες περιουσίες σε δραχμές, που ενδεχομένως να βρεθούν σε κάποιο μπαούλο, όπως βλέπουμε στις αξέχαστες ελληνικές ταινίες εποχής, αποτελούν πλέον μόνο «συλλεκτικές περιουσίες», καθώς από τις αρχές Μαρτίου έληξε η δεκαετής περίοδος στη διάρκεια της οποίας κάτοχοι χαρτονομισμάτων σε δραχμές μπορούσαν να πηγαίνουν στα.....

 γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος (TτE) να τα ανταλλάσσουν με ευρώ.

Η περίοδος ανταλλαγής κερμάτων δραχμών με ευρώ από την ΤτΕ και τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες έχει ήδη λήξει από την 1η Μαρτίου 2004.


Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τα χαρτονομίσματα σε δραχμές που ποτέ δεν αποσύρθηκαν και βρίσκονται κάπου ξεχασμένα ή κρατήθηκαν ως συλλεκτικά, χάθηκαν ή υπέστησαν φθορές, ανέρχεται περίπου σε αξία 240 εκατ. ευρώ ευρώ, δηλαδή προσεγγίζει τα 82 δισ. δραχμές! Όσο και να δείχνει μεγάλο αυτό το ποσό, η αξία των δραχμών που αποσύρθηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 2002, όταν η δραχμή έπαψε να είναι το εθνικό νόμισμα της χώρας μας, ξεπερνάει το 99% του συνόλου.


Εκτιμάται ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η αξία των χαρτονομισμάτων, όπως για παράδειγμα τα δεκαχίλιαρα, ανταλλάχθηκαν σε ποσοστό που προσεγγίζει σχεδόν το 100% του συνόλου. Μικρότερης αξίας τραπεζογραμμάτια όπως των 50 και 100 δραχμών είναι εκείνα που συγκαταλέγονται στα περίπου 82 δισ. δραχμές που ποτέ δεν αποσύρθηκαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είτε έχουν κρατηθεί ως συλλεκτικά τόσο από Έλληνες όσο και από τα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονταν τη χώρα μας σε ετήσια βάση και κρατούσαν ως ανάμνηση ένα χαρτονόμισμα.


Στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών για ανταλλαγές χαρτονομισμάτων δραχμών με ευρώ προσέρχονταν περίπου 30 με 40 πολίτες στην Τράπεζα της Ελλάδος με μέση ημερήσια κίνηση 3.000.000 δραχμές περίπου. Η τάση αυτή δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε στις αρχές του 2012 δύο μήνες δηλαδή πριν από την λήξη της προθεσμίας της ανταλλαγής τους σε ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η «Κ», το 45,58% των κερμάτων σε δραχμές αποσύρθηκε. Και τότε όσο μικρότερη ήταν η αξία του κέρματος οι κάτοχοι δεν πήγαν ποτέ να τα ανταλλάξουν με την πλειονότητα των κερμάτων της μιας δραχμής να μην ανταλλάχθηκε ποτέ με ευρώ.


Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιστορία των τραπεζογραμματίων σε δραχμές συνδέεται με την ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

 Στις 14 Μαΐου 1928, η ΤτΕ ξεκίνησε τις εργασίες της. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι τεχνικές δυσκολίες για την αντικατάσταση των τραπεζογραμματίων της Εθνικής Τράπεζας που ήδη κυκλοφορούσαν και δεδομένου ότι υπήρχαν αρκετά αποθέματα σε τραπεζογραμμάτια εκδόσεων 1923-1927 που δεν είχαν κυκλοφορήσει, αποφασίστηκε να τεθούν σε κυκλοφορία με ημικυκλική κόκκινη επισήμανση «Τράπεζα της Ελλάδος».  Πέντε χρόνια αργότερα, στις 3 Μαΐου 1933, τίθενται σε κυκλοφορία τα πρώτα τραπεζογραμμάτια των 500 και των 5.000 δραχμών που τυπώθηκαν από την American Bank Company στις ΗΠΑ. Το 1935, τυπώνονται στη Γαλλία τραπεζογραμμάτια των 1.000, 50 και 100 δραχμών.


i-diadromi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);