Κυριακή, Ιουνίου 24, 2012

«Μνημείο» με αρχαίο ελαιόδεντρο 480 ετών

«Μνημείο» μέσα στο οποίο έχει φυτευτεί ένα αρχαίο ελαιόδεντρο 480 ετών και βάρους επτά τόνων, εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η
ιστορική ελιά, που αποτελεί δώρο από το Χουδέτσι Ηρακλείου προς τον ΟΛΗ, πλαισιώνεται από μια επιγραφή στην ελληνική και σε πολλές ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρωσικά, εβραϊκά), ώστε οι επισκέπτες να λαμβάνουν κάποιες βασικές πληροφορίες για την ιστορία και την αξία των προϊόντων της κρητικής γης.

Παράλληλα, εφαρμόζεται η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα
μέθοδος του QR-stamping, όπου μέσω μιας "σφραγίδας" που αποκωδικοποιείται από smartphone, ο επισκέπτης μπορεί να «κατεβάσει» περισσότερες πληροφορίες για το έκθεμα στο κινητό του.

Η ελιά, καθώς και το όλο σύστημα ενημέρωσης έχει τοποθετηθεί,
δίπλα στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου, στο πεζοδρόμιο της παραλιακής λεωφόρου.

Το μνημείο εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Κρήτης
Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία τοπικών αρχών, 12 ευρωβουλευτών της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού που βρίσκονται στο νησί με επικεφαλής τον Βρετανό πρόεδρό της Μπράιαν Σίμπσον- καθώς και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΟΛΗ
Γιάννης Μπρας, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΟΛΗ και στο ευλογημένο δέντρο που ανέθρεψε γενιές, όπως είπε, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους.

«
Ευλογία Θεού, λοιπόν, αυτά τα δέντρα για τους Κρητικούς, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και γι' αυτό, πρέπει τουλάχιστον τα πολύ παλιά να τα καταγράψουμε σε ολόκληρο το νησί και να τα διατηρήσουμε, γιατί αποτελούν κι αυτά μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται επομένως η
συστράτευση όλων, προκειμένου τα αιωνόβια δέντρα ελιάς που υπάρχουν, να καταγραφούν και να διατηρηθούν, και ήδη προς την κατεύθυνση αυτήν έχει ξεκινήσει προσπάθεια από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «
η ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων έχει στόχο, αφενός την προστασία και τη διατήρησή τους ως βασικών στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφετέρου να αποτελέσουν πόλους έλξης για την ανάπτυξη του τουρισμού, εμπλουτίζοντας την Κρήτη με αξιοθέατα που συνδέονται με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι από τα πιο μεγάλα μυστικά της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας».

Ο περιφερειάρχης τέλος, τόνισε ότι
μέλημα της Περιφέρειας Κρήτης είναι να προωθήσει το λάδι και να το κάνει αναγνωρίσιμο στις παγκόσμιες αγορές.
 http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);