Κυριακή, Ιουνίου 03, 2012

Η Ευκαιρία ,Κάθε 100 Χρόνια, Να Δείτε Το Πέρασμα Της Αφροδίτης Μπροστά Από Τον Ήλιο

Σε λιγότερο από ένα μήνα, όσοι παρακολουθείτε τον ουρανό θα έχετε την ευκαιρία, που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, να δείτε την Αφροδίτη να περνάει μπροστά από τον Ήλιο.
Στις 5 και 6 Ιουνίου εφέτος, η Αφροδίτη θα είναι επί έξι ώρες ορατή σαν μια μικρή μαύρη κουκίδα στη επιφάνεια του ήλιου, φαινόμενο που δεν θα ξανασυμβεί μέχρι το 2117.
Η ευθυγράμιση Αφροδίτης και η Γης με τον Ήλιο είναι σπάνια, καθώς οι δύο τροχιές είναι σε μικρή γωνία μεταξύ τους, και έτσι γενικά η Αφροδίτη φαίνεται από την Γη να περνάει πάνω ή κάτω από τον Ήλιο. Η ευθυγράμιση συμβαίνει σε με διαφορά οκτώ ετών - η προηγούμενη ήταν το 2004- αλλά και με ενδιάμεσο κενό διαδοχικά 105,5 και 121,5 ετών.
Το 1716 ο Edmond Halley πρότεινε την χρήση του περάσματος της Αφροδίτης για να υπολογιστεί η απόσταση Γης και Ήλιου με ακρίβεια, που οδήγησε σε εκατοντάδες αποστολές που παρακολούθησαν το  πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο το 1761 και το 1769.
Ο αστρονόμος Jay M Pasachoff λέει πως αναμένει το φαινόμενο  "της μαύρης σκιάς' , μια μαύρη λωρίδα που συνδέει την σιλουέτα της Αφροδίτης μέχρι το εξωτερικό του ήλιου και που εμφανίζεται για ένα λεπτό όταν η Αφροδίτη αρχίζει αν μπαίνει μπορστά από τον δίσκο του Ήλιου. Η μελέτη του φαινομένου θα βοηθήσει στη έρευνα για πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Θα επιβεβαιώσουμε πως τα φαινόμενα που αναζητούμε στους μακρινούς πλανήτες συμβαίνουν και στην γειτονιά μας. Δηλαδή παρατηρώντα από κοντά τα περάσματα των πλανητών μπροστά από τον δικό μας ήλιο θα θα μπορέσουμε να δούμε τα φαινόμενα που θα βοηθήσουν να εξηγήσουμε αυτά που βλέπουμε στους παλνήτες που περνούν μπροστά από τους μακρινούς ήλιους.
Άλλοι επιστήμονες από την Γαλλία θα χρησιμοποιήσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να παρακολουθήσουν το ελαφρύ σκοτείνιασμα του φεγγαριού από το πέρασμα της Αφροδίτης. Ο Pasachoff  και οι συνάδελφοι του θα χρησιμοποιοήσουν το διαστημόπλοιο Cassini που είναι σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο , για να δουντο πέρασμα της Αφροδίτης από εκείνον  τον πλανήτη στις 21 Δεκεμβρίου.
"Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην χρυσή περίοδο των πλανητικών περασμάτων, και αυτό είναι ένα που ελπίζω οι αστρονόμοι να μπορέσουν να εκμεταλευτούν στο έπακρο"  λέει ο Pasachoff .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);