Ημέρα χαρταετού και νηστείας η σημερινή και οι
περισσότεροι από εμάς πέφτουν σε διατροφικές
ατασθαλίες με το άλλοθι της ημέρας…
Για να δούμε όμως πόσο «υγιεινό»
και πόσο «θερμιδοφόρο» για τον οργανισμό μας.
Ας τα τρόφιμα που καταναλώνουμε
αυτή την ημέρα ξεχωριστά ανά κατηγορία…
περισσότεροι από εμάς πέφτουν σε διατροφικές
ατασθαλίες με το άλλοθι της ημέρας…
Για να δούμε όμως πόσο «υγιεινό»
και πόσο «θερμιδοφόρο» για τον οργανισμό μας.
Ας τα τρόφιμα που καταναλώνουμε
αυτή την ημέρα ξεχωριστά ανά κατηγορία…
Τα θαλασσινά έχουν σημαντική παρουσία
στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας,
τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι
αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής
βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας.
Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση
ότι προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης
του αίματος και τα αποφεύγει, ενώ αγνοεί το γεγονός ότι περιέχουν
όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη.
στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας,
τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι
αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής
βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας.
Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση
ότι προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης
του αίματος και τα αποφεύγει, ενώ αγνοεί το γεγονός ότι περιέχουν
όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη.
Περιέχουν ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12,
απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού. Τα 100 γρ.
τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες συνεισφέρουν
περίπου 230 θερμίδες, οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις
μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα και καλύτερα βραστά.
Το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι.
απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού. Τα 100 γρ.
τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες συνεισφέρουν
περίπου 230 θερμίδες, οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις
μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα και καλύτερα βραστά.
Το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι.
Όσπρια
Τα όσπρια είναι πολύ καλές πηγές
διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες
συμβάλλουν τόσο στη μείωση της
χοληστερόλης, όσο και στη διατήρηση
σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Ένα φλιτζάνι φασόλια
περιέχει 11,3 γρ.φυτικών ινών και
περίπου 200 θερμίδες, ενώ τα 5-6 ντολμαδάκια γύρω στις 190,
προερχόμενες κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος.
διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες
συμβάλλουν τόσο στη μείωση της
χοληστερόλης, όσο και στη διατήρηση
σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Ένα φλιτζάνι φασόλια
περιέχει 11,3 γρ.φυτικών ινών και
περίπου 200 θερμίδες, ενώ τα 5-6 ντολμαδάκια γύρω στις 190,
προερχόμενες κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος.
Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45%
των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58%
σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Αν, μάλιστα,
τα φασόλια συνδυαστούν με κάποιο δημητριακό, όπως
ψωμί ή ρύζι, τότε η ποιότητα των πρωτεϊνών που προκύπτει
είναι ισάξια του κρέατος και του ψαριού. Επιπλέον, η θειαμίνη,
δηλαδή η βιταμίνη Β1, που μας παρέχουν άφθονη,
συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού
για την παραγωγή ενέργειας.
των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58%
σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Αν, μάλιστα,
τα φασόλια συνδυαστούν με κάποιο δημητριακό, όπως
ψωμί ή ρύζι, τότε η ποιότητα των πρωτεϊνών που προκύπτει
είναι ισάξια του κρέατος και του ψαριού. Επιπλέον, η θειαμίνη,
δηλαδή η βιταμίνη Β1, που μας παρέχουν άφθονη,
συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού
για την παραγωγή ενέργειας.
Ελιές
Οι Ελιές ίναι χρήσιμες για τη διατροφή μας
όσο και το ελαιόλαδο, επειδή είναι κι
αυτές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,
που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και
στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την
«καλή» χοληστερίνη. Είναι ευεργετικές
για την καρδιά λόγω των
φαινολών (φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες)
που περιέχουν. Oι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες.
όσο και το ελαιόλαδο, επειδή είναι κι
αυτές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,
που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και
στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την
«καλή» χοληστερίνη. Είναι ευεργετικές
για την καρδιά λόγω των
φαινολών (φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες)
που περιέχουν. Oι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες.
Oι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες Α και Ε,
που βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων μας,
στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ισορροπία του
μεταβολισμού, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών
και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία. Οι 6 ελιές μάς
παρέχουν 48 θερμίδες (όσο, δηλαδή, 1 κουταλάκι λάδι).
που βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων μας,
στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ισορροπία του
μεταβολισμού, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών
και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία. Οι 6 ελιές μάς
παρέχουν 48 θερμίδες (όσο, δηλαδή, 1 κουταλάκι λάδι).
Λαγάνα
Η λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα
με την παράδοση είναι άζυμος άρτος, ψωμί υποδεέστερης
ποιότητας κατάλληλο για νηστεία. Φτιάχνεται από μαλακό
αλεύρι και μαγιά και η κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες.
με την παράδοση είναι άζυμος άρτος, ψωμί υποδεέστερης
ποιότητας κατάλληλο για νηστεία. Φτιάχνεται από μαλακό
αλεύρι και μαγιά και η κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες.
Ταραμάς
Ο ταραμάς (αυγοτάραχο) τρώγεται
κατά κανόνα στην ταραμοσαλάτα,
ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα
, κυρίως την Καθαρή Δευτέρα.
Είναι πλούσιος σε νάτριο, αλάτι δηλαδή,
γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται
η μεγάλη του κατανάλωση από
όσους έχουν πρόβλημα υπέρτασης. O άσπρος ταραμάς
είναι ανώτερης ποιότητας, επειδή το ροζ χρώμα είναι
προϊόν πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών.
Τα 100 γρ. ταραμά μάς παρέχουν 407 θερμίδες.
κατά κανόνα στην ταραμοσαλάτα,
ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα
, κυρίως την Καθαρή Δευτέρα.
Είναι πλούσιος σε νάτριο, αλάτι δηλαδή,
γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται
η μεγάλη του κατανάλωση από
όσους έχουν πρόβλημα υπέρτασης. O άσπρος ταραμάς
είναι ανώτερης ποιότητας, επειδή το ροζ χρώμα είναι
προϊόν πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών.
Τα 100 γρ. ταραμά μάς παρέχουν 407 θερμίδες.
Χαλβάς
Και επειδή Καθαρά Δευτέρα χωρίς
χαλβά δεν γίνεται…Ο χαλβάς
παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι
διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του
εν λόγω τροφίμου. Ένα κομμάτι χαλβά
περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250
θερμίδων αλλά εφοδιάζει τον
οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο,
φώσφορο και ασβέστιο.
χαλβά δεν γίνεται…Ο χαλβάς
παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι
διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του
εν λόγω τροφίμου. Ένα κομμάτι χαλβά
περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250
θερμίδων αλλά εφοδιάζει τον
οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο,
φώσφορο και ασβέστιο.
Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν και μια άλλη σημαντική
ιδιότητα του χαλβά, συγκεκριμένα η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη,
δύο ουσίες του σουσαμιού που βρίσκονται και στο χαλβά φαίνεται
ότι συμβάλλουν στη διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι
και έτσι στη μείωση της αιθανόλης στο αίμα. Ο χαλβάς λοιπόν
φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των επιδράσεων του
οινοπνεύματος στον οργανισμό μας την μέρα αυτή.
ιδιότητα του χαλβά, συγκεκριμένα η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη,
δύο ουσίες του σουσαμιού που βρίσκονται και στο χαλβά φαίνεται
ότι συμβάλλουν στη διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι
και έτσι στη μείωση της αιθανόλης στο αίμα. Ο χαλβάς λοιπόν
φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των επιδράσεων του
οινοπνεύματος στον οργανισμό μας την μέρα αυτή.
Καλή σας όρεξη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου