Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

Το μοναδικό μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά στην Ευρώπη

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Εντυπωσιασμένοι από την διάρθρωση του μοναδικού μουσείου καλαθοπλεκτικής των Ρομά στην Ευρώπη ήταν η αντιπροσωπεία αδελφότητας Κομοτηναίων Θεσσαλονίκης «Η Ροδόπη» που συνδευόμενη από τον πρώην υπαρχηγό Εθν. Φρουράς Κύπρου Γιάννη Φωτιάδη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Θρακικών Σωματείων είχε την ευκαιρία να δουν το θησαυρό αυτού του μουσείου.

Αναλυτική και περιεκτική ήταν η ξενάγηση σ΄ ένα προς ένα στα εκθέματα τα μουσείου καλαθοπλεκτικής των Ρομά δημιούργημα της προσπάθειας του Αντώνη Λιάπη. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε καλάθι που ανήκε σε παλιό αρχοντικό της Αδριανουπόλεως που επαναπατρίστηκε 70 χρόνια μετά την καταστροφή του και ήταν μια φιάλη παγωνιέρα επενδεδυμένη με φυσική βέργα που η φιάλη είχε δύο θαλάμους. Στον ένα έβαζαν πάγο και στον άλλο το κρασί ή το νερό που ήθελαν να διατηρήσουν.


 Στο μουσείο αυτή την στιγμή εκτίθενται 550 είδη από μια συλλογή που ξεπερνά τα 1500. Άλλο καλάθι ήταν «το καλάθι του φόβου» το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ρομά για θεραπευτική ιδιότητα. Έκοβαν ένα κομματάκι κόκκινης ιτιάς το έβαζαν στην φωτιά το ζέσταιναν και το έβαζαν σ΄ένα ποτήρι νερό και το έπιναν για να νοιώσουν καλύτερα. Αποδείχθηκε ότι η ιτιά περιείχε σαλικυλικό οξύ που υπήρξε πρόδρομος της ασπιρίνης θα πει ο κ. Λιάπης. Οι επισκέπτες έριξαν στο καλάθι της τύχης τις προσωπικές του ευχές τους που συγκεντρώνονται μια φορά το χρόνο και πηγαίνουν στο τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως όπου με ευθύνη του πολιτιστικού συλλόγου Ρομ γίνονται μέρος της γιορτής του εντερλέζι. Έτσι και φέτος πήγαν εκεί το καλάθι, έμεινε κάτω από το φως των αστεριών και την επομένη μέρα οι ευχές διαβάστηκαν από τα νεαρά κορίτσια.

Η συλλογή  του μουσείου εμπλουτίζεται συνέχεια, ενώ ολοκληρώνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία που είναι επιπέδου μεγάλων μουσείων του εξωτερικού. Έξω από το μουσείο έχει δημιουργηθεί «ο κύκλος των φυτών της καλαθοπλεκτικής», όπου μπορούν τα σχολεία και οι επισκέπτες να δουν από κοντά τα κυριότερα είδη φυτών που χρησιμοποιούνται όπως ιτιά, λυγαριά, καλάμι, φουντουκιά κλπ κι έτσι μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν και να τα σέβονται έξω στη φύση. Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις στο μουσείο είναι το 6977585844. http://www.xronos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);