Σάββατο, Μαΐου 21, 2011

Στα 119 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων

Στα 119 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) στο α΄ τρίμηνο του 2011, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το α’ τρίμηνο του 2011 επηρεάστηκε από το δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε στον κλάδο διύλισης, καθώς επίσης και από τη συνεχιζόμενη κρίση στην εγχώρια αγορά που επηρέασε αρνητικά ιδιαίτερα τον κλάδο της εγχώριας εμπορίας.

Παρά τη βελτίωση στον κλάδο των πετροχημικών και την πρόοδο στα έργα μετασχηματισμού και στον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών, η επίδραση των χαμηλών περιθωρίων και όγκων πωλήσεων οδήγησε σε συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη 72 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 42% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% περίπου σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2010, λόγω της υψηλότερης συνεισφοράς στα αποτελέσματα του Ομίλου από την κερδοφορία της ΔΕΠΑ (24 εκατ. ευρώ).

Θετική επίδραση είχε η αποτίμηση των δανείων σε δολάρια Η.Π.Α., που οδήγησε σε συναλλαγματικά κέρδη ύψους 27 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη που άγγιξαν τα 119 εκατ. ευρώ (έναντι 43 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2010), επηρεάστηκαν σημαντικά από τη θετική αποτίμηση των αποθεμάτων της τάξεως των 93 εκατ. ευρώ (έναντι 27εκατ. το α’ τρίμηνο 2010) ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών αργού.

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, σχολίασε: «Το δυσμενές διεθνές περιβάλλον διύλισης και οι αυξανόμενες προκλήσεις της ελληνικής αγοράς επηρέασαν τα αποτελέσματα μας. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη συνεχή μείωση του κόστους και στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και των χρηματορροών, διατηρώντας έτσι ισχυρή την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);