Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2010

Ένα νησί από σκουπίδια


Τα σκουπίδια που υπάρχουν στις θάλασσες έχουν φτάσει να είναι εκκατομύρια τόνους, με αποτέλεσμα, αν θέλει κάποιος να καθαρίσει τις θάλασσες θα πρέπει να διαθέσει υπέρογκα ποσά, πράγμα ανούσιο, γιατί κάποιοι ανίδεοι θα την ξαναγεμίσουν με σκουπίδια. Ολλανδοί αρχιτέκτονες έιχαν μια ιδέα. Να φτιάξουν ένα τεχνητό νησί από αυτά τα σκουπίδια, πλήρως βιώσιμο και οικολογικό.  Στον Βόρειο Ειρηνικό μεταξύ Καλιφόρνιας και Ιαπωνίας επιπλέει μια συμπαγής μάζα από σκουπίδια που ζυγίζει 40 εκκατομύρια τόνους, και καλύπτει 10.000 τμ. Όπως λένε αυτά θα αποτελέσουν την βάση για το νησί. Αυτό το θέαμα πρώτος το είχε αντικρίσει ο ο Τσαρλς Μουρ από το Ιδρυμα Θαλασσίων Ερευνών Αlgalita στη Νότια Καλιφόρνια, το 1997.  Είπε, «Είναι απίστευτα αηδιαστικό το θέαμα- ένας βόθρος από πλαστικά. Ο ωκεανός είναι πλέον μία χωματερή πλαστικού».
Τα πλαστικά από πετρέλαιο δεν είναι βιοδιασπώμενα κι έτσι όποιο πέφτει στη θάλασσα προκαλεί μεγάλη ζημιά. Διασπάται σε μικρότερα κομμάτια και μετά εισχωρεί στη διατροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος ή ξεβράζεται στις ακτές. Σε έρευνα του 1998, το 89% των σκουπιδιών στον Βόρειο Ειρηνικό ήταν από πλαστικό. Στον Κεντρικό Ειρηνικό το 2002 υπήρχαν έξι κιλά πλαστικών για κάθε κιλό πλαγκτόν στην επιφάνεια. Το 2008, το νούμερο ανέβηκε στα 45 κιλά.
Τα πουλιά και τα ψάρια υποφέρουν ιδιαίτερα από το πλαστικό. Τα άλμπατρος τρώνε τα μεγαλύτερα κομμάτια, τα οποία μπλοκάρουν το στομάχι τους, ενώ τα μικρότερα κομμάτια καταστρέφουν τα εντόσθια των ψαριών. από madata.gr


Άντε να δούμε, θα πετύχει αυτή η σκέψη ή θα καταλήξει σαν τα σχέδια του μετρό της Θεσσαλονίκης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);