Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

Μαραζώνουν 72 υγρότοποι της Αττικής

Εκθετοι σε κινδύνους ρύπανσης, καταπατήσεων και εγκατάλειψης
Μαραζώνουν 72 υγρότοποι της Αττικής
<P>Εκθετοι σε κινδύνους ρύπανσης, καταπατήσεων και εγκατάλειψης</P> Μαραζώνουν 72 υγρότοποι της Αττικής
Σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, μπαζωμάτων, καταπατήσεων, απαξίωσης και εγκατάλειψης
αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής. Τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας μένουν συχνά «θαμμένα» κάτω από τόνους σκουπιδιών και μπάζων, ενίοτε καταπατημένα, ενώ τουλάχιστον πέντε υγρότοποι έχουν εξαφανιστεί πλέον από τον χάρτη...
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο απογραφής 72 υγρότοπων και ρεμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και Ανάδειξη των Υγροτόπων της Αττικής». Γι’ αυτό και κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος πρόταση οριοθέτησης, με σκοπό τη θεσμική κατοχύρωση, την προστασία και αποκατάστασή τους. «Οι περισσότεροι υγρότοποι στην Αττική έχουν εξαφανιστεί ή είναι πλέον εξαιρετικά υποβαθμισμένοι», τονίζει η Ορνιθολογική, προσθέτοντας πως «μεγάλος αριθμός υγροτόπων έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και απορριμμάτων, ενώ άλλοι έχουν επιχωματωθεί πλήρως με αποτέλεσμα τα όριά τους να χάνονται και να ξεχνιέται η ύπαρξή τους. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται οι ποταμοί και τα ρέματα του λεκανοπεδίου».
Κάποιοι υγρότοποι έχασαν μεγάλο μέρος της έκτασής τους, όπως αυτός της Λούτσας και του Ασωπού - Σκάλας Ωρωπού. Αλλοι μπαζώθηκαν ή μετατράπηκαν σε ανεξέλεγκτες χωματερές, όπως ο υγρότοπος της Μπρέξιζας, ενώ άλλοι, όπως ο Σχινιάς, το Βουρκάρι και η Βραυρώνα, μαστίζονται από τη λαθροθηρία ή απειλούνται από την αυθαίρετη δόμηση και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Παρόλα αυτά, η άγρια ζωή της Αττικής αντέχει ακόμη. Το 2009 καταγράφηκαν από την Ορνιθολογική πάνω από 21.500 πουλιά από 141 είδη σε υγρότοπους της Αττικής. Από αυτά, 31 περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά, ενώ 20 είδη έχουν χαρακτηριστεί στο «Κόκκινο Βιβλίο» ως Σχεδόν Κινδυνεύοντα, Τρωτά ή Κινδυνεύοντα.
«Οι υγρότοποι της Αττικής είναι εξαιρετικά σημαντικοί για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκουν σε αυτούς έναν δυσεύρετο στην Αττική τόπο για την επιβίωσή τους», τονίζει η συντονίστρια ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης δράσεων διατήρησης της Ορνιθολογικής, Ρούλα Τρίγκου. «Η ένταξη των υγροτόπων στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητη ώστε να κατοχυρωθούν ως τόποι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα, αλλά και ως ελεύθεροι χώροι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Η απογραφή και η οριοθέτησή τους αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική προστασία τους», προσθέτει η ίδια.
Υγρότοποι στο... κόκκινο
1. Μπρέξιζα
Εκταση: 300 στρέμματα
Κινδυνεύει από έντονες επιχωματώσεις, που σε μερικά σημεία φτάνουν μέχρι και τα 5 μέτρα από τα σκουπίδια, καθώς έχει μετατραπεί σε ΧΑΔΑ (χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων). Σημαντικός υγρότοπος ως σταθμός ξεκούρασης πουλιών κατά τη μετανάστευση. Εχουν παρατηρηθεί σημαντικοί πληθυσμοί από χέλια, νεροχελώνες, αμφίβια αλλά και διαπλάσεις υδρόβιων φυτών και λιβάδια Ποσειδωνίας.
2. Λίμνη Κουμουνδούρου
Εκταση: 14,3 στρέμματα
Απειλείται από συνεχείς διαρροές πετρελαίου και από την όχληση της παρακείμενης εθνικής οδού. Σημαντικός υγρότοπος ως σταθμός ξεκούρασης πουλιών κατά τη μετανάστευση αλλά και ως υγρότοπος διαχείμασης. Εχει παρατηρηθεί η βαλτόπαπια σε σημαντικούς αριθμούς, που είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος.
3. Βουρκάρι
Εκταση: 4.000 στρέμματα
Εντάσσεται σε βιομηχανική ζώνη κι απειλείται από παράνομες καταπατήσεις, από την πίεση μεγάλων βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, αυθαίρετα κτίσματα και εναπόθεση σκουπιδιών. Αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 είδη πουλιών. Φωλιάζουν παρυδάτια πουλιά, όπως ο Ποταμοσφυριχτής (παρυδάτιο πουλί). Χαρακτηριστική η παρουσία πολλών Μελανοκέφαλων Γλάρων (κινδυνεύον είδος για την Ελλάδα) τον χειμώνα και κατά τη μετανάστευση.
4. Υγρότοπος Λούτσας (Αλυκή)
Εκταση: 500 στρέμματα
Κινδυνεύει από τα μπαζώματα, τη ρίψη οικιακών απορριμμάτων, τη νόμιμη ή παράνομη οικιστική δόμηση, τις διανοίξεις οδών και την καταπάτηση των παραλιακών θινών από εκατοντάδες αυτοκίνητα. Εχουν καταγραφεί 130 διαφορετικά είδη πουλιών, με δύο από αυτά (ο Μαυροκέφαλος γλάρος και το Μουστακογλάρονο) να κατατάσσονται στα απειλούμενα είδη. Αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιοχές αναπαραγωγής του Καλαμοκάνα στην Αττική και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο εναπομείναντα καλαμιώνα στην Ανατολική Αττική, μετά τον Σχινιά.
5. Σχινιάς
Εκταση: 9.120 στρέμματα
Απειλείται από την οικιστική και οικοδομική ανάπτυξη, τα μπαζώματα, την εναπόθεση σκουπιδιών και τη λαθροθηρία. Εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Εχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Αναπαράγονται εδώ το Αττικόψαρο, ενδημικό της Αττικής και της Βοιωτίας, η Βαλτόπαπια (κινδυνεύον είδος σε παγκόσμιο επίπεδο), φωλιάζει ο Καλαμοκανάς, η Φαλαρίδα, το Νανοβουτηχτάρι και πολλά άλλα είδη πουλιών. Φιλοξενεί πλήθος μεταναστευτικών ειδών, ενώ τον χειμώνα απαντάται ο Στικταετός και άλλα αρπακτικά.
6. Βραυρώνα
Εκταση: 1.330 στρέμματα
Απειλείται από αυθαίρετα μπαζώματα, απόθεση απορριμμάτων, λαθροθηρία, ανεξέλεγκτη άντληση νερού. Εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Εχουν καταγραφεί περισσότερα από 180 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία απειλούμενα είδη όπως ο Πορφυροτσικνιάς, η Χαλκόκοτα, ο Μικροτσικνιάς κ.ά. Αναπαράγεται σε αυτόν (στις πηγές του Ερασίνου) το Αττικόψαρο - ενδημικό της Αττικής και της Βοιωτίας. Φωλιάζουν πολλά υδρόβια και στρουθιόμορφα είδη πουλιών (π.χ. η Νερόκοτα, η Νεροκοτσέλα, η Καλαμοποταμίδα, το Ψευταηδόνι, η Υφάντρα κ.ά.), καθώς και αρπακτικά πουλιά όπως η Αετογερακίνα.
Ρεπορτάζ:
Γιάννης Φώσκολος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kali arxi

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);