Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010

Ανοιξε το κυνήγι του... ραδιενεργού αγριογούρουνου


Καθώς ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στα δάση της Γερμανίας αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια ένα νέο πρόβλημα βγαίνει στην επιφάνεια: η ραδιενέργεια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ έχει περάσει στη τροφική αλυσίδα των ζώων με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και για τους ανθρώπους.

Τώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εκστρατεία ενημέρωσης ώστε το ραδιενεργό κρέας να μην καταλήγει στα πιάτα των καταναλωτών.


Η προσπάθεια όμως κοστίζει: κάθε κυνηγός λαμβάνει αποζημίωση από 100 έως 200 ευρώ για κάθε «ραδιενεργό ζώο» που σκοτώνει. Με τον αριθμό των μολυσμένων αγριόχοιρων να έχει τετραπλασιαστεί από το 2007, τα ποσά που διατίθενται από τη γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, μόνο το 2009 οι Αρχές κατέβαλαν στους κυνηγούς 425.000 ευρώ- ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που καταβλήθηκε το 2007.


Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σχεδόν 25 χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, δεν οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της ραδιενεργούς μόλυνσης, αλλά στην αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. «Τα τελευταία δύο χρόνιαο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει πολλαπλασιαστεί» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Spiegel». «Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ευρεία διάδοση των καλλιεργειών καλαμπο κιού και δημητριακών αλλά και στους πιο ήπιους χειμώνες» προσέθεσε. Τα στοιχεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Γερμανίας επιβεβαιώνουν την αύξηση του πληθυσμού. Κατά την περίοδο 2008-2009 σκοτώθηκαν περίπου 650.000 αγριόχοιροι, ενώ έναν χρόνο πριν μόλις 287.000.


Οι περισσότεροι από τους αγριόχοιρους που σκοτώνονται καταλήγουν στα σπίτια και στα εστιατόρια της χώρας, αλλά η πώληση κρέατος στην οποία εντοπίζεται αυξημένη περιεκτικότητα του ραδιενεργού Κεσίου 137 απαγορεύεται. Το κρέας που εμφανίζει επίπεδα μόλυνσης υψηλότερα από 600 μπεκερέλ ανά κιλό πρέπει να καταστραφεί. Στον δρυμό μεταξύ των συνόρων Βαυαρίας και Τσεχίας η μέση μόλυνση των αγριόχοιρων που θανατώθηκαν ήταν περίπου 7.000 μπεκερέλ ανά κιλό.


Οι αγριόχοιροι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στη μόλυνση, καθώς τρέφονται με μανιτάρια και τρούφες, που έχουν την ικανότητα να απορροφούν τη ραδιενέργεια. Ενώ τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε πολλά είδη φυτών θα συνεχίσουν να μειώνονται, στα μανιτάρια και στις τρούφες αναμένεται να παραμείνουν σταθερά ή ακόμη και να αυξηθούν. «Στις περιοχές που εμφανίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα όλοι οι αγριόχοιροι που σκοτώνονται ελέγχονται για ραδιενέργεια» τόνισε ο Αντρέας Λέπμαν του Κυνηγετικού Συλλόγου της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Βαυαρία υπάρχουν 70 σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας.


Από το Βήμα (www.tovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);