Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΧΟΝΤΡΑ

 
 

Πρόσφατα αποκτήσαμε υπουργείο "κλιματικής αλλαγής". Ο τίτλος είναι από μόνος του πονηρός. Η χρήση του τίτλου είναι μια πονηρή μανούβρα για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το αν υπάρχει πράγματι κλιματική αλλαγή. Προσέξτε επίσης πως άλλαξε ο τίτλος από το χιλιοειπομένο "υπερθέρμανση του πλανήτη" στο πιο πονηρό και πασπαρτού "κλιματική αλλαγή" και κανείς δεν ρώτησε το εξής απλό: υπήρξε ποτέ εποχή στην ιστορία της Γης που το κλίμα δεν άλλαζε; Η αλλαγή είναι ο ρόλος του κλίματος. Αν δεν υπήρχαν αλλαγές δεν θα υπήρχε καν η λέξη κλίμα!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΟΙ ΑΛΠΕΙΣ ΗΤΑΝ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Η μπαρούφα περί δήθεν "άνευ προηγουμένου" ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1979 και μετά αποδεικνύεται ως μπαρούφα από μια ακόμη μελέτη.
Αυτή είναι η πηγή για όσους θέλουν να ψάχνουν τα στοιχεία:
Scapozza, C., Lambiel, C., Reynard, E., Fallot, J.-M., Antognini, M. and Schoeneich, P. 2010. Radiocarbon dating of fossil wood remains buried by the Piancabella rock glacier, Blenio Valley (Ticino, Southern Swiss Alps): Implications for rock glacier, treeline and climate history. Permaforst and Periglacial Processes 21: 90-96.
Και τώρα στην ελληνική περίληψη. "Τεμάχια ελάτου που βρέθηκαν κάτω από τον παγετώνα Πιαντσιαμπέλλα και τα οποία μετρήθηκαν με την μέθοδο των ραδιοισοτόπων του άνθρακα δείχνουν ότι φύτρωναν από το έτος 1040 μΧ και 1280μΧ. Από αυτά τα στοιχεία και την γεωμορφολογία του εδάφους εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατά την Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο η αλπική ζώνη στις Αλπεις ήταν 200 μέτρα πιο ψηλά από σήμερα, που αντιστοιχεί με θερμοκρασία κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ψηλή από σήμερα." Εν ολίγοις η σημερινές θερμοκρασίες δεν είναι καθόλου "άνευ προηγουμένου".

Η ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΚΡΥΩΝΕΙ
Chuine, I., Yiou, P., Viovy, N., Seguin, B., Daux, V. and Le Roy Ladurie, E.  2004.  Grape ripening as a past climate indicator.  Nature 432: 289-290.
Οι Γάλλοι οινοποιοί διατηρούν μια μακρά παράδοση καταγραφής στοιχείων για να ξέρουν τις καλές χρονιές του κρασιού. Στην περιοχή της Βουργουνδίας, μιας από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, τα στοιχεία θερμοκρασιών πάνε πίσω στο 1370



΄
Ο Γάλλος επιστήμονας Chuine και οι συνεργάτες του κατέγραψαν αυτές τις θερμοκρασίες από το 1370 μέχρι το 2003 σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Στα 633 χρόνια καταγραφής θερμοκρασιών φαίνεται ότι η περιοχή της Βουργουνδίας δεν υπερθερμάνθηκε, αλλά αντίθετα παρατηρείται μια μικρή μείωση της μέσης θερμοκρασίας. Το δε γράφημα των θερμοκρασιών δεν έχει καμία σχέση με το κατάπτυστο μπαστούνι του χόκεϋ που χρησιμοποιείται από διάφορους, όπως ο Αλ Γκορ, για να μας φοβίσουν και να μας κάνουν να υποκύψουμε σε παραλογισμούς όπως αυτούς που βλέπουμε να σχεδιάζονται από το υπουργείο "κλιματικής αλλαγής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);