Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2015

Ποιον διεθνή "τίτλο ομορφιάς" διεκδικούν τα Ζαγοροχώρια;

Ποιον διεθνή "τίτλο ομορφιάς" διεκδικούν τα Ζαγοροχώρια;Τα γνωρίζουμε κυρίως ως κλασικό χριστουγεννιάτικο και γενικότερα χειμερινό ταξιδιωτικό προορισμό των Ελλήνων. Όμως τώρα τα Ζαγοροχώρια ενδέχεται να συγκεντρώσουν διεθνή προσοχή και να αποτελέσουν ακόμα περισσότερο πόλο έλξης ξένων τουριστών, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε το Ζαγόρι για την ένταξη, για πρώτη φορά*, ενός ελληνικού Πολιτιστικού Τοπίου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Ζαγόρι είναι περιοχή του νομού Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει 46 χωριά, γνωστά ως "Ζαγοροχώρια", που είναι χτισμένα στους πρόποδες της Πίνδου. Τα εξαιρετικά δύσβατα εδάφη της περιοχής την προστάτεψαν από τους κατακτητές που γνώρισε η υπόλοιπη χώρα ανά τους αιώνες. Ακόμα και την εποχή της Τουρκοκρατίας, το Ζαγόρι απολάμβανε συνθήκες μερικής αυτονομίας. Έτσι, η περιοχή μπόρεσε να αναπτυχθεί ευρέως πολιτισμικά και οικονομικά. Πιστεύεται μάλιστα ότι λόγω αυτής της διαχρονικής "προνομιακής" απομόνωσης, οι Σαρακατσάνοι που κατοικούν στην περιοχή, έχουν "καθαρή" αρχαία καταγωγή.
Το Ζαγόρι διαθέτει σπάνιο φυσικό κάλλος. Αλλά και τα ανθρώπινα δημιουργήματα στα Ζαγοροχώρια έχουν σεβαστεί σε μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον.

Η διαδικασία για την ένταξη στην κληρονομιά της UNESCO

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ζαγόρι βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στον Ενδεικτικό Κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς οργανισμού, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα μέρη στον κόσμο που διεκδικούν από την UNESCO τον τίτλο του Πολιτιστικού Τοπίου επιλέγονται λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών.
Δρακόλιμνη
Δρακόλιμνη

Τι θα κερδίσει η περιοχή

Η προστασία των Πολιτιστικών Τοπίων μπορεί να συμβάλει θετικά στις σύγχρονες τεχνικές αειφόρου χρήσης της γης και να διατηρήσει η ακόμα και να ενισχύσει τις φυσικές αξίες του τοπίου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τη διατήρηση της βιολογικής πολυμορφίας.Ο Δήμαρχος του Ζαγορίου τόνισε ότι "μια τέτοια ένταξη θα αποβεί πολύ σημαντική για την ιστορική περιοχή της Ηπείρου, που συνδυάζει φυσικό κάλλος, αρχιτεκτονική κληρονομιά και πολιτιστική παράδοση και θα αναδειχθεί ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξή της".
Δείτε εδώ ποια ελληνικά μνημεία και περιοχές αποτελούν ήδη προστατευόμενη κληρονομιά της UNESCO
*σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση, θα είναι η πρώτη φορά που θα ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO μια ελληνική περιοχή τόσο για την πολιτιστική όσο και για την περιβαλλοντική της αξία
 http://www.pathfinder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);