Σάββατο, Σεπτεμβρίου 20, 2014

Γοργόνα: Το πανέμορφο νησί όπου κανείς δεν θέλει να πάει

Η Γοργόνα είναι το μικρότερο νησί του αρχιπελάγους της Τοσκάνης και ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Μεσογείου. Τα ειδυλλιακά τοπία, οι απόκρημνες παραλίες και το παρθένο περιβάλλον μαγεύουν όλους όσους βλέπουν τις φωτογραφίες του και όμως… κανείς δεν θέλει να το επισκεφθεί.

Ο λόγος; Το νησί είναι ολόκληρο μία φυλακή, με έγκλειστους σκληροπυρηνικούς κακοποιούς που έχουν κάνει σοβαρά εγκλήματα. Μάλιστα έχει και λίστα αναμονής καθώς όλοι οι κρατούμενοι θα ήθελαν να ξεφύγουν από τον εγκλεισμό στις «παραδοσιακές» φυλακές και να εκτίσουν την ποινή τους δίπλα στην θάλασσα.

Η Γοργόνα απέχει 37 χιλιόμετρα από το κοντινότερο λιμάνι και έτσι είναι αδύνατη η διαφυγή για τους κρατούμενους. Στο κάτω κάτω δεν έχουν και λόγο να το σκάσουν γιατί… περνούν καλά. Κάθε πρωί κάνουν αγροτικές δουλειές και κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί, έχοντας την δυνατότητα να κάνουν μπάνιο στις παραλίες και να πιουν τον καφέ τους δίπλα στην θάλασσα ενώ τους «χτυπάει» ο ήλιος. Μόνη προϋπόθεση είναι να γυρίσουν στα κελιά το βράδυ για να κοιμηθούν.

Εκτός από τους κρατούμενος, στο νησί μένει και το προσωπικό της φυλακής και μία 80χρονη γυναίκα. Οι κρατούμενοι της Γοργόνας κάνουν γεωργικές δουλειές, καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά, ασχολούνται με την κτηνοτροφία ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που κάνουν εργασίες συντήρησης στο νησί. Μερικοί από τους κρατούμενους παίρνουν και μισθό για τις δουλειές που κάνουν.

Από το 1996 η Γοργόνα αποτελεί εθνικό πάρκο και γι αυτό τον λόγο είναι απαραίτητες οι εργασίες συντήρησης και η καθαριότητα. Πάντως δεν απολαμβάνουν μόνο οι κρατούμενοι τις παραλίες και τα μοναδικά τοπία με γκρεμούς όπου βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά, καθώς κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται 30 άτομα που είναι μέλη των οικογενειών των φρουρών και των διαχειριστών της φυλακής.

Επίσης το νησί, εκτός από μοναδική ομορφιά, έχει και ένα ιστορικό αμπέλι που ανήκει στην οικογένεια Φρεσκομπάλντι που παράγει κρασί τα τελευταία 700 χρόνια. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στις εργασίες που γίνονται στο αμπέλι και να μάθουν την διαδικασία παραγωγής, στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ιταλικό κράτος.




Πηγή: KOOLnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);