Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2013

Solar wagon: Ηλιακό βαγόνι προσφέρει καθαρό νερό για όλους


Κρίνοντας από την εμφάνισή του, δεν θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όμως οι εμπνευστές του ηλιακού βαγονιού ευελπιστούν ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το Solar Wagon της αμερικανικής ΜΚΟ Water One World Solutions μοιάζει με μια μικρή, ελαφριά μπαγκαζιέρα, πάνω στην οποία βρίσκεται ένα σύστημα καθαρισμού του νερού ικανό να δίνει σταθερή παροχή 11 λίτρων ανά λεπτό. Τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο, χάρη σε ένα μεγάλο ενσωματωμένο πάνελ και δεν χρειάζεται συναρμολόγηση.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί με το πάτημα ενός διακόπτη να αντλήσει νερό από οποιαδήποτε πηγή - π.χ. βρώμικες λίμνες και ποτάμια, αλλά και δεξαμενές ή πηγάδια - και να το καθαρίσει σχεδόν αυτόματα, απαλλάσσοντάς το από μικρόβια και ιούς και καθιστώντας το ασφαλές προς κατανάλωση, χάρη στο σύστημα φιλτραρίσματος ViroBac, μια πατέντα της ΜΚΟ.
«Τα συστήματά μας διασφαλίζουν ότι κάθε σταγόνα επεξεργασμένου νερού ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς απομακρύνουν το 99,99% των βακτηριδίων και το 99,7% των ιών», υπόσχεται στην ιστοσελίδα της η Water One. «Τα βακτηρίδια και οι ιοί σκοτώνονται στιγμιαία, μόνο με την επαφή και χωρίς να απαιτείται η χρήση απολυμαντικών χημικών ουσιών.»

Το βασικό μειονέκτημα του συστήματος είναι η «τσουχτερή» τιμή του - σχεδόν 9.000 ευρώ για κάθε Solar Wagon - κάτι που σημαίνει ότι η μέση κοινότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορεί να το αποκτήσει μέσω δωρεάς από κάποια οργάνωση. Ωστόσο, έχει αποδείξει και στην πράξη την αξία του, παρέχοντας έως και 16.000 λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως σε περιοχές της Αϊτής, η οποία μαστίζεται από επιδημία χολέρας, σχεδόν 4 χρόνια μετά από το σεισμό των 7 Ρίχτερ.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);