Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2013

«Όχι» στην «απελευθέρωση» τροπικών ψαριών στις ελληνικές λίμνες

 «Όχι» στην «απελευθέρωση» τροπικών ψαριών στις ελληνικές λίμνες
Σύμφωνα με τους ειδικούς διαταράσσεται το οικοσύστημα

Ως «κακή φιλοζωική αντίληψη» χαρακτηρίζει καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου την ενέργεια «απελευθέρωσης» τροπικών ψαριών από ενυδρεία, σε ποτάμια και λίμνες της χώρας μας.
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό εντοπισμού, στην λίμνη Καστοριάς, ενός ψαριού γένους Ανκίστρους (Ancistrus) από τον Αμαζόνιο, ο επίκουρος καθηγητής της Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αντώνης Κοκκινάκης προτρέπει όσους έχουν ζώα σε ενυδρεία, να μην τα αφήνουν ελεύθερα στην φύση, γιατί έτσι διαταράσσεται το οικοσύστημα.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα συγκεκριμένα ψάρια στα ενυδρεία, ακόμη και οι χελωνίτσες, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο οικοσύστημά μας αφού δεν ανήκουν σ΄ αυτό» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη, υπάρχουν περιοχές όπου το πρόβλημα με τα ξενικά είδη είναι εμφανές, όπως ο αρκετά μεγάλος αριθμός χρυσόψαρων στην λίμνη Βόλβη ή οι εκατοντάδες τροπικές χελώνες στο φράγμα της Θέρμης και στη Ρεντίνα.

«Για να εξαλειφθεί το φαινόμενο, είναι επιτακτική ανάγκη τα καταστήματα πώλησης ζώων να συμβουλεύουν τους υποψήφιους αγοραστές πως όταν δεν θέλουν κάποιο ψάρι, να τους το επιστρέφουν ή να το χαρίζουν σε κάποιον τρίτο και σε καμία περίπτωση να μην το απελευθερώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);