Σάββατο, Απριλίου 28, 2012

Θεραπεία καρκίνου με εμβόλια από φύλλα καπνού

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές τα φύλλα καπνού μπορεί να χρησιμοποιηθούν με την μορφή εμβολίου για την θεραπεία του καρκίνου, μετά από εφαρμογή του σε εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποίησαν τον καπνό σαν εργοστάσιο παραγωγής συγκεκριμένων αντισωμάτων κατά του κυττάρων που προκαλούν ένα non – Hodgkin’Αs λέμφωμα. Τα αντισώματα αυτά χορηγήθηκαν σε πάσχοντες από την νόσο, στους οποίους μόλις είχε γίνει διάγνωση, προκειμένου να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα στην επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων. Αν αυτό το πείραμα θεωρηθεί επιτυχές, τότε με τη χορήγηση του ο οργανισμός θα μπορεί με ένα εμβόλιο να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα κύτταρα του λεμφώματος.
Χρόνια τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο κατά της νόσου, με προσπάθειες να παραχθούν αντισώματα σε κύτταρα ζώων, οι οποίες όμως δεν ήταν πάντα επιτυχείς. Η ιδέα όμως ενός φυτικού εμβολίου πέρα από την οικονομικότερη λύση που μας δίνει, θεωρητικά θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλής για τον ασθενή.
Η τεχνική παραγωγής του εμβολίου είναι απλή. Μόλις απομονωθούν τα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς στο εργαστήριο, το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των συγκεκριμένων αντισωμάτων μεταφέρεται από τον ασθενή στο φυτό. Τότε τα φυτά «μολύνονται» με τον ιό, ο οποίος όταν εξαπλωθεί στα κύτταρα, το γονίδιο ξεκινά την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων του αντισώματος. Μετά από μερικές ημέρες, οι ειδικοί παίρνουν μερικά φύλλα και εξάγουν τα αντισώματα. Η παραγωγή ενός εμβολίου για έναν ασθενή απαιτεί μόλις μερικά φυτά για να πραγματοποιηθεί.
Με ποσοστό επιτυχίας 70% της επιθυμητής αντίδρασης του ανοσοποιητικού η πρώτη δοκιμή εφαρμόστηκε σε 16 ασθενείς με την νόσο έδωσε μεγάλες ελπίδες στους ερευνητές. Στην δοκιμή αυτή δεν υπήρχαν παρενέργειες στα άτομα που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ρόναλτν Λέβι αναφέρει ότι «στόχος είναι να κινητοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να πολεμήσει τον καρκίνο. Γνωρίζουμε ότι εάν το ανοσοποιητικό διεγερθεί, μπορεί να επιτεθεί και να σκοτώσει τον καρκίνο». Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των επόμενων δοκιμών.
Η επιστημονική κοινότητα καλωσόρισε τα πορίσματα της έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων, τόνισε όμως ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);