Παρασκευή, Απριλίου 13, 2012

Αυτή Η Συσκευή Θα Καταργήσει Τα Αναπηρικά Καρότσια

Ο νεαρός στο βίντεο μοιάζει να χρησιμοποιεί το Segway. Αλλά ο Yusuf Akturkoglou ήταν παράλυτος για πέντε χρόνια αφότου έπεσε από το άλογο του και τώρα κινείται με μια καταπληκτική συσκευή που εφευρέθηκε από τούρκους επιστήμονες. Πρόκειται να αλλάξει την ζωή πολλών ανθρώπων.
Λέγεται Tek Robotic Mobilization Device και όχι μόνο επιτρέπει σε ανθρώπους που δεν μπρούν να περπατήσουν να κινούνται ανεξάρτητα περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή στο παρελθόν, αλλά τους βοηθά να στέκονται όρθιοι μόνοι τους, που είναι κρίσιμπ για να διατηρήσουν βασικές λειτουργίες σε ανθρώπους με τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό.
Ο τρόπος που προσδένονται είναι διαφορετικός από την αναπηρική καρέκλα και γίνεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Με την βοήθεια μιας ζώνης γύρω από τους μηρούς μπορούν να ανέβουν στο μηχάνημα μόνοι  χωρίς βοήθεια. Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα σύστημα ανάρτησης που ισορροπεί το βάρος ώστε να ανασηκώνονται μα μια απλή ώθηση ενός μοχλού. Το να στέκονται μια ώρα ή περισσότερο κάθε ημέρα είναι σημαντικό για τους ανθρώπους με απώλεια της κίνησης στα πόδια, που μπορεί διαφορετικ΄ανα οδηγήσει σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, εύθραστα κόκκαλα , και έλκη από την πίεση χωρίς να αναφέρουμε την ψυχολογική σημασία για προσωπική επαφή στο ίδιο ύψος.
Στο βίντεο ο Yusuf καλέι στην συσκευή στο κρεβάτι μου με τηλεχειριστήριο, ανεβαίνει μόνος σε αυτή και πηγαίνει για ψώνια στο μανάβη, περιφέρεται στο βιβλιοπωλείο και πηγαίνει μόνος του στην τουαλέτα. Αυτές οι δραστηριότητες που  είναι δεδομένες στην καθημερινότητα μας είναι πολύ σημαντικά στην ψυχολογική υγεία των παραπληγικών.  Πριν χρησιμοποιήσει το Tek RMD ο Υusuf πολύ σπάνια έβγαινε από το σπίτι του, όπου ζει με τους  γονείς του.
Η συσκευή διατίθεται σε πέντε μεγέθη και θα αρχίσει να πωλείται στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα ενώ αναζητούνται αντιπρόσωποι σε Ευρώπη και αμερική που θα κοστίζει περίπου 15.000 δολάρια. Υπάρχει ελπίδα πως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα το καλύπτουν.
http://www.dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);