Σάββατο, Δεκεμβρίου 18, 2010

Ερημοποίηση: η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη

«Η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση της εποχής μας», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, Luc Gnacadja.
«Τα 20 εκατοστά χώματος  από την επιφάνεια της Γης είναι αυτά που μας σώζουν από την εξαφάνιση» δήλωσε στη Guardian ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις και οι κρίσεις στις τιμές των τροφίμων πηγάζουν από την υποβάθμιση του εδάφους.
«Οι συγκρούσεις για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Σομαλία, οι καταιγίδες σκόνης στην Ασία και οι εκρήξεις στις τιμές των τροφίμων τα τελευταία χρόνια απορρέουν από την υποβάθμιση του εδάφους, η οποία προκύπτει από την υπερεκμετάλλευση και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 έχει λεηλατηθεί το ¼ των εδαφών του πλανήτη και η υποβάθμιση συνεχίζεται ακόμα.
Τα μεγαλύτερα προβήματα της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας σχετίζονται με την «απώλεια γόνιμου εδάφους παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Gnacadja εξηγώντας ότι το έδαφος αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες άνθρακα γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και την ανάπτυξη των δασών.
«Ο λόγος για τον οποίο η ερημοποίηση δεν έχει κυριαρχήσει στην παγκόσμια ατζέντα είναι ότι το 90% των 2,1 δις. ανθρώπων που ζει σε ξερότοπους βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε.
«Ακόμα και στην ίδια τους τη χώρα αυτοί οι άνθρωποι είναι οι φτωχότεροι από τους φτωχότερους  και μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή. Οι πολιτικοί χαράσσουν στρατηγικές για να ικανοποιήσουν κατά βάση τους κατοίκους των πόλεων με αποτέλεσμα ο κόσμος να αντιλαμβάνεται το έδαφος ως σκόνη, λάσπη ή χωματερή. Αν όμως δεν διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τα πρώτα 20 εκατοστά του εδάφους από πού θα παίρνουμε την τροφή και το νερό μας;» διερωτήθηκε ο κ. Luc Gnacadja
«Α κάποιος εξετάσει τα πραγματικά αίτια των συγκρούσεων στο Νταρφούρ και τη Σομαλία θα καταλάβει ότι οι άνθρωποι προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και νερό , καταλήγουν να μάχονται μεταξύ τους», κατέληξε.
Πηγή econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);