Ολοένα και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θεραπείες κατά των πανδημιών που απειλούν την ανθρωπότητα κάνουν την εμφάνισή τους, όμως τελικά ο πλανήτης μας θα σωθεί... από ένα μανιτάρι.
Οι «μαγικές» ιδιότητες του ταπεινού μανιταριού προτείνονται από ομάδα ερευνητών ως το απόλυτο όπλο για σειρά από προβλήματα που απειλούν τη γη και το ανθρώπινο είδος, και για την ανάδειξή τους ετοιμάζουν μια κινηματογραφική ταινία.
Επιστήμονες, με επικεφαλής τον μυκητολόγο Πολ Στάμετς, υποστηρίζουν ότι τα μανιτάρια, μεταξύ άλλων, μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων αντιβιοτικών και θεραπειών για την καταπολέμηση επιδημιών και ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Το θαυματουργό τμήμα του μανιταριού δεν είναι αυτό που βλέπουμε να μεγαλώνει πάνω από το έδαφος, αλλά το αθέατο υπόγειο μέρος του που ονομάζεται μυκήλιο και αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπέδαφος. Το αχανές αυτό υπόγειο «δίκτυο» μυκηλίου, που βρίσκεται σε ολόκληρο τον κόσμο, θεωρείται από τους ειδικούς το «κλειδί για την αναγέννηση του ζωντανού πλανήτη μας», καθώς έχει «αποδεδειγμένη δυνατότητα αποκατάστασης του οικοσυστήματος, βελτίωσης της υγείας μας και καλύτερης συμβίωσής μας με τη φύση».
Η ταινία «Fantastic Fungi» («Φανταστικά μανιτάρια»), η υλοποίηση της οποίας χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdsourcing (πληθοπορισμού), αναλύει τις μαγικές ιδιότητες των μανιταριών. Οι έρευνες αναδεικνύουν το μυκήλιο ως υποκατάστατο φαρμάκων που θεραπεύουν τον καρκίνο του μαστού, τη νόσο Αλτσχάιμερ και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες.
Επίσης τρία είδη μανιταριών έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικά εναντίον ιών της γρίπης, ενώ επιστήμονες θεωρούν ότι το μυκήλιο μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αντιβιοτικών και να σταματήσει πανδημίες, ακόμα και σε ακραία σενάρια βιολογικής τρομοκρατίας (π.χ. με τη μετάδοση ευλογιάς).
Και οι ιδιότητές του δεν σταματούν εδώ. Η ταινία αποκαλύπτει ότι οι ιστοί μυκηλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό τοξικών πετρελαιοκηλίδων, την επανόρθωση απωλειών σε αποικίες μελισσών και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως η μόλυνση των ποταμών, μέσω φιλτραρίσματος του νερού από βακτήρια.
Επιπλέον τα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το φιλτράρισμα φαρμακευτικών καταλοίπων που πλήττουν τα οικοσυστήματα και καταστρέφουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και να δράσουν ως φυσικό... εντομοκτόνο για τις καλλιέργειες!
Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα είναι υπεύθυνο για το 60% του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ιδιότητα του μυκηλίου να απορροφά το συγκεκριμένο αέριο το καθιστά στα μάτια των ειδικών το υπερόπλο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα πιστεύουν ότι ο στόχος του ΟΗΕ να σταματήσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα είναι εφικτός, αν ενθαρρυνθεί ο κόσμος να καλλιεργήσει μανιτάρια, έτσι ώστε να εξαπλωθεί το μυκήλιο στο υπέδαφος, και αν περιοριστούν οι πυρκαγιές που στερούν από το μυκήλιο τα θρεπτικά του συστατικά.
«Μια ομάδα κορυφαίων καλλιτεχνών, επιστημόνων, γιατρών και εξερευνητών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια συγκλονιστική ταινία για το μανιτάρι και τη μυστηριώδη του δομή: το μυκήλιο. Αυτά που αποκαλύπτουν θα σας συναρπάσουν και πιθανότατα θα σώσουν τον πλανήτη», αναφέρει η ιστοσελίδα της ταινίας «Fantastic Fungi».
ΠΟΛ ΣΤΑΜΕΤΣ:
Το μυκήλιο είναι το «ίντερνετ» της φύσης
Το μυκήλιο είναι το «ίντερνετ» της φύσης
Ο μυκητολόγος Πολ Στάμετς χαρακτηρίζει το μυκήλιο ως το «ίντερνετ της φύσης». Ο πρώτος λόγος είναι το ότι αν καταστραφεί ένα τμήμα του ιστού μυκηλίου, το υπόλοιπο δίκτυο μπορεί να αντεπεξέλθει ταχύτατα στη «βλάβη»: για παράδειγμα, εάν ένας «κλάδος» του δικτύου καταστραφεί, ο οργανισμός βρίσκει εναλλακτικά μονοπάτια για να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και τις πληροφορίες, όπως γίνεται και με τα πακέτα δεδομένων στο διαδίκτυο. πληροφορίες
Ο δεύτερος λόγος είναι η δυνατότητά του να μεταφέρει πλήθος πληροφοριών. «Επειδή αυτά τα νευρολογικά δίκτυα αισθάνονται οτιδήποτε συμβαίνει πάνω τους, από ανθρώπινα βήματα μέχρι πεσμένους κορμούς δέντρων, μπορούν να φέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις όλων των οργανισμών», εξήγησε ο Στάμετς.
Μια πιθανή εντυπωσιακή χρήση του μυκηλίου είναι και στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Λόγω της ικανότητάς του να διαμορφώνει το έδαφος και να επιβιώνει και όταν δέχεται ακτινοβολία, επιστήμονες έχουν προτείνει τη χρησιμότητά του σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές αποικιοποίησης άλλων πλανητών.
http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου