Κυριακή, Μαρτίου 11, 2012

Πρωτοποριακή μπλε μυγοπαγίδα «δελεάζει» τα έντομα (video)

Μια νέα μυγοπαγίδα με αυξημένη αποτελεσματικότητα ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Η μυγοπαγίδα, που ονομάζεται «Florida Fly-Baiter», έχει μπλε χρώμα, σε αντίθεση με τις συμβατικές συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι κατά κανόνα κίτρινες.
Οι μύγες συνιστούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων δυσεντερία, τυφοειδή πυρετό και χολέρα, ενώ εξελίσσονται σε μείζον πρόβλημα όταν καταστρέφονται βασικές υποδομές υδροδότησης και ηλεκτρισμού, εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων ή ακραίων φυσικών φαινομένων.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Ιατρικής Εντομολογίας, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αναφέρουν ότι η αποτελεσματικότητα της νέας μυγοπαγίδας οφείλεται στην ανακάλυψη ότι το μπλε χρώμα ελκύει τις μύγες τρείς φορές περισσότερο συγκριτικά με το κίτρινο, το οποίο μάλιστα φαίνεται να τις απωθεί.
Η συσκευή στην ουσία «δελεάζει» τις μύγες με το χρώμα και τη μυρωδιά. Όταν εισέλθουν στη μυγοπαγίδα, οι μύγες τρώνε το δηλητηριώδες δόλωμα και πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η συσκευή δεν συγκρατεί τις μύγες, σε αντίθεση με τις κοινές παγίδες, δεν χάνει την αποδοτικότητά της όταν γεμίσει με έντομα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη δοκιμαστική λειτουργία η μπλε μυγοπαγίδα σκότωσε πάνω από 40.000 μύγες με μια και μόνο εφαρμογή εντομοκτόνου.
Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν τις χρωματικές προτιμήσεις της μύγας χρησιμοποιώντας τεστ συμπεριφοράς που δείχνουν το χρώμα προς το οποίο είναι πιθανότερο να κατευθυνθεί το έντομο, ενώ καταγράφοντας τις αντιδράσεις του αμφιβληστροειδούς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αντιδρά καλύτερα στο μπλε χρώμα.
http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);