Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2012

Ρομπότ... ζωγράφος, φτιάχνει το πορτρέτο σας σε 3 λεπτά !

Ένα ρομπότ που μπορεί να σχεδιάσει ένα πορτρέτο σε χρόνο ρεκόρ, παρουσίασαν ερευνητές του διάσημου γερμανικού Ινστιτούτου Φραουνχόφερ, στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τεχνολογίας CeBIT του Ανόβερου.
Πρόκειται για ένα ρομποτικό ζωγράφο που είναι σε θέση, μέσα σε τρία μόνο λεπτά, να σχεδιάσει το πορτρέτο, όποιου ανθρώπου ποζάρει.
Το ρομπότ αρχικά τραβάει με την κάμερα του μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του «μοντέλου», στη συνέχεια ο υπολογιστής-εγκέφαλός του υπολογίζει διάφορες παραμέτρους όπως το κοντράστ και τις καμπύλες του προσώπου και, τελικά, ο ρομποτικός βραχίονάς του αναλαμβάνει να σκιτσάρει το πορτρέτο. Όσο πιο νέος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολο πρόσωπο έχει συνήθως και άρα τόσο ταχύτερα το ρομποτικό πορτρέτο του είναι έτοιμο.
Δεν έμειναν ωστόσο, όλοι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, όπως παραδέχτηκε η ερευνήτρια Κάρι Στάιν. , καθώς δεν διορθώνει τις ατέλειες. «Ορισμένοι άνθρωποι φεύγουν απογοητευμένοι. Αν, για παράδειγμα, έχεις πολύ μικρά χείλη, αυτό ακριβώς θα σκιτσάρει το ρομπότ», είπε.
Οι γερμανοί ερευνητές θέλουν πάντως να δοκιμάσουν την τύχη του ρομπότ τους στην «Μέκκα» των πλανόδιων ζωγράφων, στην Μονμάρτη του Παρισιού, όπου κατά μέσο όρο ένα ανθρώπινο πορτρέτο χρειάζεται δέκα λεπτά για να δημιουργηθεί.
Ο ρομποτικός καλλιτέχνης έχει φτιαχτεί για άλλη δουλειά, να μετρά δηλαδή, πώς το φως αντανακλάται από τις διάφορες επιφάνειες (π.χ. ειδικά ρούχα ή οδικά σήματα), αλλά στην πορεία απέκτησε και συμπληρωματική εργασία ως ζωγράφος. Το ρομπότ κοστίζει τουλάχιστον 40.000 ευρώ (χωρίς το λογισμικό).
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);