Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

«Αρχαία» ράτσα αλόγων θα καλπάσει ξανά στη βουλγαρική Ροδόπη

Απόγονοι του περίφημου τάρπαν, του άγριου αλόγου που κάλπαζε σχεδόν σε όλη την προϊστορική Ευρώπη, θα αφεθούν... ελεύθεροι στα βουνά και τις κοιλάδες της βόρειας Ροδόπης, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος στη Βουλγαρία.

«Δώδεκα τάρπαν θα μεταφερθούν την Κυριακή στη νοτιοανατολική περιοχή του Κρούμοφγκραντ από τον τόπο εκτροφής τους στην Ολλανδία» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στέφαν Αβράμοφ, ειδικός σε θέματα βιοποικιλότητας στο πρόγραμμα «Νεοθρακικός Χρυσός».

Σχεδόν τάρπαν
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ονομάζουν τα άλογα «τάρπαν», ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Το τάρπαν, ή άγριο άλογο της Ευρασίας (Equus ferus ferus), είναι ένα από τα δύο υποείδη πραγματικά άγριων αλόγων που επέζησαν μέχρι τη σύγχρονη εποχή (το άλλο είναι το άλογο του Πρεβάλσκι, Equus ferus przewalskii). Στην πραγματικότητα, τα «άγρια» άλογα που απαντώνται σε ορισμένες περιοχές, όπως στα στενά του Νέστου κοντά στη Ροδόπη, είναι αδέσποτοι απόγονοι οικόσιτων αλόγων, και όχι πραγματικά άγρια άλογα.

Το πραγματικό τάρπαν ζούσε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη μέχρι τη Ρωσία. Σήμερα, όμως έχει πλέον εξαφανιστεί -ο τελευταίος επιζών του υποείδους πέθανε σε ζωολογικό κήπο της Ουκρανίας το 1918 ή το 1919. Έκτοτε, όμως, έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες να δημιουργηθεί μια ράτσα αλόγου που θα πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο στον φαινότυπο (την εμφάνιση και τα βιολογικά χαρακτηριστικά) του αρχικού τάρπαν. Το άλογο που θα εισαχθεί στη βουλγαρική Ροδόπη είναι πιθανότατα το «κόνικ», μια ράτσα σαν το τάρπαν, η οποία δημιουργήθηκε στην Πολωνία με επιλεκτική διασταύρωση αλόγων που κατάγονταν από πραγματικά τάρπαν και οικόσιτα άλογα.

Το κόνικ έχει εξάλλου εισαχθεί και στο δάσος Μπιαγοβιέζα της Πολωνίας, το μόνο τμήμα που απομένει από το αρχέγονο δάσος που κάλυπτε κάποτε όλη την Ευρώπη. Στο νέο εγχείρημα, τα δέκα πρώτα άλογα θα μεταφερθούν σε περιφραγμένους χώρους, οι οποίοι σταδιακά θα επεκτείνονται μέχρι να συνηθίσουν τα ζώα το ανοιχτό περιβάλλον. «Στην Ολλανδία δεν έχουν δει ποτέ βράχια και βουνά. Θα πρέπει να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον, να βρουν νερό, να προστατευτούν» επισήμανε ο Στέφαν Αβράμοφ του προγράμματος. Για να μάθουν μάλιστα να φυλάγονται από τους λύκους, τα κόνικ θα συγκατοικήσουν σε πρώτη φάση με οικόσιτα άλογα, που ξέρουν πιο καλά τα κατατόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);