Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2014

Το άστρο της Βηθλεέμ

Πρόκειται για το αστέρι, που, όπως λέγεται, οδήγησε του Τρεις Μάγους στον τόπο γέννησης του Θείου Βρέφους. Κατά την παράδοση οι Μάγοι, που ήταν σοφοί ιερείς και αστρολόγοι, είδαν ένα αστέρι με ασυνήθιστη λάμψη και το ερμήνευσαν σαν ένδειξη χαρμόσυνης είδησης, της γέννησης κάποιου πανίσχυρου νέου ηγεμόνα. Τους προκάλεσε τόση εντύπωση, ώστε ξεκίνησαν από τα βάθη της Ανατολής για να προσφέρουν τα δώρα τους και να προσκυνήσουν το ξεχωριστό βρέφος.
Από την γέννηση του Ιησού έχουν περάσει περισσότερα από 2000 χρόνια και το φωτεινό εκείνο αστέρι που οδήγησε τους Μάγους στην Βηθλεέμ παραμένει μυστήριο. Επρόκειτο για θαύμα ή φυσικό φαινόμενο;
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος ασχολήθηκε με το φαινόμενο του άστρου, γράφει ότι  δεν επρόκειτο απλά για κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά για κάποια αόρατη δύναμη, κάποιο θαύμα. Σε αυτό συνηγορούσε η πορεία του, από το βορρά προς το νότο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα άστρα που κατευθύνονται από την ανατολή προς τη δύση. Δεύτερον, δεν φαινόταν κατά την νύκτα, αλλά μέρα-μεσημέρι, ενώ έλαμπε ο Ήλιος,  πράγμα το οποίο δεν είναι χαρακτηριστικό της δύναμης ενός άστρου, αλλά ούτε και της Σελήνης.  Τρίτον, το γεγονός ότι εμφανιζόταν και κρυβόταν ξανά. Διότι στον δρόμο προς την Παλαιστίνη φαινόταν ότι τους καθοδηγούσε, όταν όμως έφθασαν στα Ιεροσόλυμα, κρύφθηκε, έπειτα πάλι όταν άφησαν τον Ηρώδη, αφού του εξήγησαν τον λόγο για τον οποίον ήρθαν και επρόκειτο να φύγουν, εμφανίστηκε ξανά.
Το άστρο της Βηθλεέμ ήταν ένα φυσικό φαινόμενο
Το συγκεκριμένο φαινόμενο απασχόλησε εκτός από θεολόγους και αστρολόγους, αστρονόμους, ιστορικούς, αρχαιολόγους, από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
Ο Ωριγένης  υποστήριξε πως επρόκειτο για λαμπρό κομήτη. Όμως εκείνη την εποχή θεωρούσαν τους κομήτες κακούς οιωνούς και συνδέονταν συνήθως από τον πολύ κόσμο με λυπηρά και δυσάρεστα γεγονότα . Aρκετοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι το "Άστρο της Βηθλεέμ" σχετίζεται με διπλή ή τριπλή σύνοδο πλανητών. Ο μεγάλος Γερμανός αστρονόμος Ι. Κέπλερ υποστήριξε πως ήταν ένας συνδυασμός πλανητικής συνόδου με καινοφανή αστέρα. Άγγλοι ερευνητές εκτιμούν πως «Το άστρο της Βηθλεέμ έμοιαζε πολύ περισσότερο με ένα λαμπρό νόβα πού περιγράφεται από τους Κινέζους, ότι εμφανίστηκε την άνοιξη του 5 π.Χ».
Σήμερα, κοσμεί τις κορυφές των χριστουγεννιάτικων δέντρων μας και αποτελεί μία ευχάριστη διήγηση των χριστουγέννων. Μύθος ή πραγματικότητα, κανείς ποτέ δεν θα μάθει με σιγουριά, καθώς μυστήριο πάντα ια σκεπάζει μία τόσο μακρινή υπόθεση.
 http://www.ingossip.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);