τεχνολογια
Ελλάδα
Ανέκδοτα
Κόσμος παραξενα
περιβάλλον
Υγεία
Διάφορα
Κόσμος
Παράξενα
Κόσμος Γενικά
Ζώα
τροφιμα
Αυτοκίνητο
Ήξερες ότι...
Κόσμος Τραγικά
Φυτά
Ιατρικα
πουλιά
Γενικά
Αστεία
παραξενα
Περιβάλλον πουλιά
Περιβάλλον Ζώα
Κυνηγητικά
φίδια
οικονομία
Φύση
Πολιτική
Χρήσιμα
Μουσική
OVERMIND
Τραγικά
Αθλητικά
Δένδρα
Τέχνη
Εντομα
ποτάμια
Λίμνες
Επιστήμη
Οφθαλμαπάτες
βιβλία
παιδεία
Ατάκες
τρικ
Κόσμος Τραγικά Ζώα
θάλασσα
προτεινόμενα βιβλία
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2014
Αύξηση της στάθμης της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής
Η στάθμη της Μεσογείου έχει αυξηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα βάση δεδομένων που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια στην Ισπανια, η οποία παρέχει στοιχεία μεταβολής του επιπέδου της θάλασσας σε σχέση με τις ατμοσφαιρικές αλλαγές στην Ευρώπη από το 1948 έως to 2009.
«Η λεγόμενη μετεωρολογική στάθμη της θάλασσας ή και μετεωρολογική «παλίρροια» είναι η μεταβολή στο επίπεδο της θάλασσας ως αποτέλεσμα των αλλαγών της ατμοσφαιρικής πίεσης και των ανέμων στο επίπεδο αυτό», εξήγησε η Άλμπα Θιδ, επικεφαλής της έρευνας, η οποία εξέτασε επίσης την περιοχή των Κανάριων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα εργαλείο προσομοίωσης που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Rutgers των Ηνωμένων Πολιτειών, και επαλήθευσε τις προσομοιώσεις συγκρίνοντας τα δεδομένα με πραγματικές τοπικές και δορυφορικές μετρήσεις σε 58 τοποθεσίες στις ακτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Κανάριων Νήσων.
Στις προσομοιώσεις των ερευνητών, οι τάσεις από το 1948 έως το 1989 ήταν μικρές και αρνητικές σε όλη τη ζητούμενη περιοχή, γεγονός που σημαίνει ότι η στάθμη μειώθηκε για αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα στην Αδριατική, στη βορειοανατολική Μεσόγειο και στις αφρικανικές ακτές του Ατλαντικού η στάθμη της θάλασσας μειώθηκε κατά 0,35 χιλιοστά ετησίως κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.
Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες που κάλυψε η έρευνα, από το 1989 έως το 2009, οι τάσεις ήταν θετικές, δηλαδή η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε, και μάλιστα με γρηγορότερο ρυθμό. Στην πλευρά του Ατλαντικού η αύξηση ήταν μισό χιλιοστό το χρόνο ενώ σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου ήταν μεγαλύτερη από ένα χιλιοστό.
Η βάση δεδομένων που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες διαφοροποιεί επίσης τις τάσεις κατά τους θερινούς και τους χειμερινούς μήνες, με τις προαναφερθείσες αυξήσεις πολλές φορές να αντισταθμίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως στην κεντρική Μεσόγειο και την Αδριατική. Ωστόσο συνολικά η στάθμη του νερού σημειώνει άνοδο.
http://www.naftemporiki.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου