Ένα στα δύο ψάρια που
καταναλώνουμε δεν προέρχεται από τα ανοιχτά της θάλασσας, αλλά από
κάποια υδατοκαλλιέργεια. Μπορούν τα ιχθυοτροφεία να κάνουν τα ψάρια πιο
νόστιμα και την εκτροφή τους πιο φιλική προς το περιβάλλον;
Η Pisciculture Expérimentale INRA des Monts d’Arrée είναι η πειραματική μονάδα εκτροφής, κοντά στη Βρέστη της Γαλλίας, που μετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σύνδεσης των ερευνητικών κέντρων υδατοκαλλιέργειας της Ευρώπης.
Ο Marc Vandeputte, ερευνητής της INRA και συντονιστής του προγράμματος AQUAEXCEL αναφέρει:
« Η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος ισχυρής ανάπτυξης. Εδώ και 20 χρόνια αναπτύσσεται, παγκοσμίως, με ρυθμούς 8% κάθε χρόνο. Πέρυσι ξεπέρασε, σε όγκο, την παραγωγή βοδινού κρέατος.»
Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, την ώρα που οι ωκεανοί έχουν φτάσει στα όριά τους.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένας βιώσιμος τρόπος παραγωγής περισσότερων ψαριών.
«Όπως κάθε εντατική εκτροφή, η υδατοκαλλιέργεια απαιτεί πόρους, κυρίως ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια. Επικρίνεται σφοδρά για αυτό. Επίσης, παράγει ανάλογα απόβλητα.»
Ιχθυολόγοι και γενετιστές κατάφεραν να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ιχθυοτροφών με φυτικά συστατικά. Μία οικογένεια πέστροφες εδώ, τρέφεται αυστηρώς με λαχανικά.
Η Edwige Quillet, επίσης ερευνήτρια της INRA, εξηγεί:
«Δημιουργήσαμε μία συλλογή από ισογονιδιακές σειρές, όπως τις ονομάζουμε. Στο εσωτερικό καθεμίας, όλα τα ψάρια είναι δίδυμα. Από γενετικής απόψεως, είναι ολόιδια. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα μας.»
Διαφορετικοί συνδυασμοί τροφών μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς τα ψάρια απορροφούν θρεπτικά συστατικά και επομένως μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το λίπος και την υφή του κρέατος του ψαριού.
«Θέλουμε να παράγουμε ψάρια καλής ποιότητας, που θα στοιχίζουν λιγότερο και παράλληλα θα μεγαλώνουν σε μονάδες που μολύνουν όσο γίνεται λιγότερο.»
Ο δημοσιογράφος του euronews, Denis Loctier, αναρωτιέται:
«Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη και τη ζωή των ψαριών;»
Στο Πανεπιστήμιο του Wageningen, στην Ολλανδία, ερευνητές χρησιμοποιούν τα ισογονιδιακά ψάρια από τη Γαλλία για να μελετήσουν σε βάθος το μεταβολισμό τους.
Ο Johan Schrama, ιχθυολόγος στο Πανεπιστήμιο Wageningen εξηγεί:
«Η έρευνα αφορά το πώς θα τραφούν τα ψάρια με ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, φιλικό προς τις γύρω περιοχές, αλλά και προς το ίδιο το ψάρι. Στόχος δεν είναι η μεγιστοποίηση της ανάπτυξης, αλλά να κατανοήσουμε πώς τα ψάρια αντιμετωπίζουν διαφορετικούς τύπους τροφής.»
Οι ερευνητές καταγράφουν τις χημικές αλλαγές στο νερό, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια το νερό περνά από φίλτρα βακτηρίων, που απομακρύνουν τα απόβλητα και προσθέτουν οξυγόνο.
Ο Ep Eding, ερευνητής ιχθυοκαλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Wageningen προσθέτει:
«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουμε ένα σύστημα καθαρισμού του νερού, γιατί γνωρίζουμε πόσα συστατικά δεν χρησιμοποιούνται από τα ψάρια και πόσα από αυτά πρέπει να απομακρυνθούν από τη μονάδα καθαρισμού για να χρησιμοποιούμε το νερό, ξανά και ξανά. Αυτή η μέθοδος καθαρισμού του νερού δίνει τη δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης νερού, κατά 100 έως 1000 φορές, σε σχέση με τα συστήματα συνεχούς ροής.»
Με αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ψάρια του μέλλοντος θα είναι πιο νόστιμα, πιο φθηνά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Real.gr
Η Pisciculture Expérimentale INRA des Monts d’Arrée είναι η πειραματική μονάδα εκτροφής, κοντά στη Βρέστη της Γαλλίας, που μετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σύνδεσης των ερευνητικών κέντρων υδατοκαλλιέργειας της Ευρώπης.
Ο Marc Vandeputte, ερευνητής της INRA και συντονιστής του προγράμματος AQUAEXCEL αναφέρει:
« Η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος ισχυρής ανάπτυξης. Εδώ και 20 χρόνια αναπτύσσεται, παγκοσμίως, με ρυθμούς 8% κάθε χρόνο. Πέρυσι ξεπέρασε, σε όγκο, την παραγωγή βοδινού κρέατος.»
Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, την ώρα που οι ωκεανοί έχουν φτάσει στα όριά τους.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένας βιώσιμος τρόπος παραγωγής περισσότερων ψαριών.
«Όπως κάθε εντατική εκτροφή, η υδατοκαλλιέργεια απαιτεί πόρους, κυρίως ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια. Επικρίνεται σφοδρά για αυτό. Επίσης, παράγει ανάλογα απόβλητα.»
Ιχθυολόγοι και γενετιστές κατάφεραν να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ιχθυοτροφών με φυτικά συστατικά. Μία οικογένεια πέστροφες εδώ, τρέφεται αυστηρώς με λαχανικά.
Η Edwige Quillet, επίσης ερευνήτρια της INRA, εξηγεί:
«Δημιουργήσαμε μία συλλογή από ισογονιδιακές σειρές, όπως τις ονομάζουμε. Στο εσωτερικό καθεμίας, όλα τα ψάρια είναι δίδυμα. Από γενετικής απόψεως, είναι ολόιδια. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα μας.»
Διαφορετικοί συνδυασμοί τροφών μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς τα ψάρια απορροφούν θρεπτικά συστατικά και επομένως μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το λίπος και την υφή του κρέατος του ψαριού.
«Θέλουμε να παράγουμε ψάρια καλής ποιότητας, που θα στοιχίζουν λιγότερο και παράλληλα θα μεγαλώνουν σε μονάδες που μολύνουν όσο γίνεται λιγότερο.»
Ο δημοσιογράφος του euronews, Denis Loctier, αναρωτιέται:
«Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη και τη ζωή των ψαριών;»
Στο Πανεπιστήμιο του Wageningen, στην Ολλανδία, ερευνητές χρησιμοποιούν τα ισογονιδιακά ψάρια από τη Γαλλία για να μελετήσουν σε βάθος το μεταβολισμό τους.
Ο Johan Schrama, ιχθυολόγος στο Πανεπιστήμιο Wageningen εξηγεί:
«Η έρευνα αφορά το πώς θα τραφούν τα ψάρια με ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, φιλικό προς τις γύρω περιοχές, αλλά και προς το ίδιο το ψάρι. Στόχος δεν είναι η μεγιστοποίηση της ανάπτυξης, αλλά να κατανοήσουμε πώς τα ψάρια αντιμετωπίζουν διαφορετικούς τύπους τροφής.»
Οι ερευνητές καταγράφουν τις χημικές αλλαγές στο νερό, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια το νερό περνά από φίλτρα βακτηρίων, που απομακρύνουν τα απόβλητα και προσθέτουν οξυγόνο.
Ο Ep Eding, ερευνητής ιχθυοκαλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Wageningen προσθέτει:
«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουμε ένα σύστημα καθαρισμού του νερού, γιατί γνωρίζουμε πόσα συστατικά δεν χρησιμοποιούνται από τα ψάρια και πόσα από αυτά πρέπει να απομακρυνθούν από τη μονάδα καθαρισμού για να χρησιμοποιούμε το νερό, ξανά και ξανά. Αυτή η μέθοδος καθαρισμού του νερού δίνει τη δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης νερού, κατά 100 έως 1000 φορές, σε σχέση με τα συστήματα συνεχούς ροής.»
Με αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ψάρια του μέλλοντος θα είναι πιο νόστιμα, πιο φθηνά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου