Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2013

Το κάπνισμα ωφελεί σοβαρά την υγεία των... πουλιών

Το κάπνισμα ωφελεί σοβαρά την υγεία των... πουλιών
Αν και αποδεδειγμένα το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων, εν τούτοις τα πουλιά των μεγαλουπόλεων φαίνεται ότι έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, τα πουλιά π.χ. τα σπουργίτια και οι σπίνοι, επωφελούνται από τα αποτσίγαρα των καπνιστών που ρυπαίνουν τους δρόμους των πόλεων και χρησιμοποιούν γόπες για να κατασκευάσουν τις φωλιές τους.
Η νικοτίνη που περιέχεται στις γόπες αποτελεί ένα φυσικό εντομοκτόνο που διώχνει τα ακάρεα και άλλα παράσιτα και διατηρεί τις φωλιές καθαρές.
Πιθανόν τα πουλιά να μην γνωρίζουν τις εντομοαπωθητικές ιδιότητες της νικοτίνης και να χρησιμοποιούν τις γόπες ως μονωτικό από το κρύο και τη ζέστη και εσωτερική επένδυση.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε η μελέτη των ερευνητών του σκωτσέζικου Πανεπιστημίου St Andrews και του Universidad Nacional Autónoma de México, οι οποίοι μελετώντας φωλιές σπουργιτιών και σπίνων στην Πόλη του Μεξικού διαπίστωσαν ότι η εσωτερική επένδυση καθεμιάς περιείχε κατά μέσο όρο δέκα γόπες.
Σε δεύτερη φάση διαπιστώθηκε ότι τα τσιγάρα έδιωχναν ακάρεα και άλλα παράσιτα από τις φωλιές παρότι εφαρμόστηκε μια τεχνική προσέλκυσής τους.
http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);