Παρασκευή, Αυγούστου 17, 2012

Οι ηλικιωμένοι τερμίτες αναλαμβάνουν αποστολές αυτοκτονίας

Οι ηλικιωμένοι τερμίτες αναλαμβάνουν αποστολές αυτοκτονίας

 
Οι ηλικιωμένοι τερμίτες του είδους Neocapritermes taracua, που ζουν στα τροπικά δάση της Γαλλικής Γουιάνας και μάλιστα οι ηλικιωμένοι εργάτες, κουβαλούν στην πλάτη τους σάκους με ένα τοξικό μπλε υγρό, το οποίο εκτοξεύουν στους εχθρούς τους καθώς εκρήγνυνται, επιτελώντας μια ύψιστη πράξη αυτοθυσίας.
Όσο μεγαλύτεροι είναι οι εργάτες τερμίτες, τόσο πιο τοξικά είναι τα σακίδιά τους. Όταν δηλαδή είναι πια πολύ γέροι για να υπηρετήσουν την αποικία: αναλαμβάνουν αποστολές αυτοκτονίας και επιτίθενται στον εχθρό με βόμβες τοξικής κόλλας.
Όταν οι κρύσταλλοι αυτοί αναμιχθούν με αδενικές εκκρίσεις από την κοιλιά των τερμιτών, δημιουργείται μια χημική αντίδραση που αυξάνει την τοξικότητα του εκρηκτικού αμυντικού μηχανισμού τους.
Ο φοιτητής βιολογίας τερμιτών στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας στην Πράγα και επικεφαλής της σχετικής μελέτης, Robert Hanus, δηλώνει: "α μεγαλύτερα άτομα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην αναζήτηση τροφής και στη διατήρηση της φωλιάς, συγκριτικά με τους νεότερους εργάτες», τόνισε σε δηλώσεις του ο

Με απλά λόγια, οι βιολόγοι εκτιμούν ότι ο αμυντικός μηχανισμός που διαθέτουν μετατρέπει τους γερασμένους τερμίτες σε τοξικές βόμβες που κατατροπώνουν τους εχθρούς, κάτι που τους καθιστά τελικά χρήσιμους στην αποικία παρά την ανικανότητά τους."
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι δαγκάνες των καμικάζι είναι ασυνήθιστα φθαρμένες, ένδειξη μεγάλης ηλικίας. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ξεκίνησαν τη ζωή τους ως απλοί εργάτες που συνέλεγαν τροφή για την αποικία. Όταν πια γέρασαν και οι δαγκάνες τους έπαψαν να είναι κοφτερές, άλλαξαν επάγγελμα και έγιναν τρομοκράτες.

Μετά τη δραστική αυτή αλλαγή καριέρας, οι συνταξιούχοι εργάτες «προσφέρουν μια διαφορετική υπηρεσία στην αποικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);