Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2012

Καταρρέουν οι επενδύσεις στα φωτοβολταικα- ψαλίδι μέχρι και 47%

Ανατροπή δεδομένων στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σημείο αναφοράς τα φωτοβολταϊκά, φέρνει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης όσους επένδυσαν χρήματα, προσδοκώντας...στο εύκολο και σίγουρο κέρδος. 

Μειώνονται οι τιμές για νεοεισερχόμενες στο σύστημα φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ενώ με βάση τις νέες τιμές, η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στα οικιακά φωτοβολταϊκά, έως και 47% και μικρότερες είναι οι μειώσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά που δεν είναι συνδεδεμένα με το σύστημα, όπως των νησιών που φτάνουν το 26%. Οι μειώσεις αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς που μέχρι και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης δεν έχουν υποβάλει αίτηση με πλήρη φάκελο για τη σύναψη σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις περιπτώσεις που ενώ υπάρχει ο σχετικός φάκελος, δεν έχει ενεργοποιηθεί η σύνδεση του σταθμού σε συγκεκριμένες προθεσμίες (18 ή 36 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης.

Μία τέτοια κίνηση, πέντε μήνες μετά τις μειώσεις που είχαν ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά τον Φεβρουάριο, τινάζει στον αέρα τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των επενδυτών και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Ο πρηγούμενος "τιμοκατάλογος" στα φωτοβολταϊκά

Μετά τον πανζουρλισμό για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα "όνειρα" που άφησε να καλλιεργηθούν η πολιτεία για ένα άκοπο εγγυημένο εισόδημα 7.000-10.000 ευρώ κατ΄ έτος τα πρώτα δέκα χρόνια, και γύρω στα 30.000-40.000 ευρώ για τα επόμενα δέκα, (όταν θα έχουν αποπληρώσει το δάνειο), όσα δηλαδή υπόσχεται ένα μικρό φωτοβολταϊκό των 100 κιλοβάτ στο χωράφι ή στην ταράτσα, η προσγείωση είναι ανώμαλη. Ακόμα παραμένει άγνωστο το ύψος των μειώσεων ειδικά μετά τη σταδιακή μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, από 5% έως και 22%, με ορίζοντα το 2019, που ανακοίνωσε το υπουργείο και ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι εξελίξεις δρομολογούνται δύο εβδομάδες μετά την επιστολή του Συνδέσμου Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα στην οποία προβλέπεται μαζική πτώχευση χιλιάδων ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά λόγω στάσης πληρωμών από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ.

Η επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα των πληρωμών των παραγωγών ενέργειας από φ/β, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε και σε εσάς ζητώντας την ύστατη παρέμβασή σας όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ είτε μέσω δανείου από το ΤΠΔ, όπως συζητείται ατελέσφορα τρεις μήνες τώρα, είτε ως αύξηση κεφαλαίου του.

Η τραγική κατάσταση στην οποία οι χιλιάδες παραγωγοί ενέργειας από φ/β έχουν περιέλθει όσον αφορά τις πληρωμές τους από το ΛΑΓΗΕ και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών τριών και οσονούπω τεσσάρων μηνών, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μαζική πτώχευση και συνιστά πλέον θρυαλλίδα ακραίων κοινωνικών συμπεριφορών ένεκα του κλίματος απόγνωσης και οργής που επικρατεί. Οπως προφανώς γνωρίζετε, ο κλάδος τον ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου και ως τέτοιος φέρει σημαντικό τραπεζικό δανεισμό με επαχθείς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, όρους. Η ανελαστική τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού αυτού αλλά και η απόδοση ΦΠΑ για τιμολόγια που οι παραγωγοί εξέδωσαν αλλά δεν έχουν εισπράξει, απορροφά το 75% των εισροών τους και συνεπώς είναι αδύνατο να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.

Έτσι, ο ευρύτατος αυτός κοινωνικός ιστός, η επιχειρηματική τάξη αλλά και ο τραπεζικός κλάδος που εμπλέκονται στις ΑΠΕ και τα φ/β ειδικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή οικονομικά μαζική κατάρρευση που όμοιά της στον παρελθόν μάλλον δεν υφίσταται για να συγκριθεί».
 Περίεργα - PERIERGAA -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);