Όπως εξηγούν με σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» οι ειδικοί του Εργαστηρίου Βιο-αρχιτεκτονικής (Bio Architecture Lab), στο Μπέρκλι, το μυστικό κρύβεται σε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα των φυκών.
Οικονομικά βιοκαύσιμα του αλμυρού νερού
Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ένα στέλεχος του βακτηρίου E. coli, η οποία διασπά τα σάκχαρα των φυκών και παράγει αιθανόλη. Σε αντίθεση με βακτήρια που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο βακτήριο «επιτίθεται» στο αλγινικό οξύ των φυκών, το οποίο βρίσκεται στη βάση της αλυσίδας παραγωγής σακχάρων στα φύκη.
«Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ένα ένζυμο για την διάσπαση του αλγινικού οξέος και δημιούργησαν ένα μονοπάτι για τον μετέπειτα μεταβολισμό του. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την εκμετάλλευση όλων των σακχάρων των φυκών» εξηγεί αναλυτικά ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Ντάνιελ Τρούνφιο.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, σύμφωνα με τον ίδιο, «μετατρέπει τη βιομάζα από φύκια σε μια οικονομική πρώτη ύλη για ανανεώσιμα καύσιμα και χημικά».
Το εργαστήριο διατηρεί στην παρούσα φάση τέσσερις φάρμες καλλιέργειας φυκών στη Χιλή. Στόχος των ειδικών τώρα είναι να αναβαθμίσουν την τεχνολογία αυτή για την εμπορευματοποίησή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου