Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2012

Η 2η Μεγαλύτερη Ανθρώπινη Κατασκευή Στη Γη Θα Ψάχνει Για Νετρίνα Και Φάλαινες


Το μεγαλύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στη Γη είναι το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα.
Το δεύτερο μεγαλύτερο, πρόκειται να είναι ο ανιχνευτής νετρίνων KM3Net, ο οποίος θα εκτείνεται για αρκετά κυβικά χιλιόμετρα κάτω από τη Μεσόγειο, ακούγοντας για φάλαινες.
Α, ναι και θα ψάχνει και για νετρίνα. Και αυτό επίσης.
Οι ανιχνευτές νετρίνων κατασκευάζονται στα πιο περίεργα μέρη: από εγκαταλελειμμένα ορυχεία μέχρι παγωμένες σήραγγες, βαθιά κάτω από το Νότιο Πόλο.
Είναι απαραίτητο να κρύβονται έτσι, για να μειωθεί η πιθανότητα να δουν οτιδήποτε άλλο, εκτός από νετρίνα. Το θέμα με τα νετρίνα, αν θυμάστε, είναι ότι είναι μικρά υποατομικά σωματίδια, που δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν μέσα από τα άτομα, χωρίς να τα καταλάβει κανείς.
Μάλιστα, 65 δις από αυτά, περνούν μέσα από κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σώματος σας, το δευτερόλεπτο που διαβάζετε αυτή τη φράση. ΠΑΝΙΚΟΣ!
Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ανιχνεύσουμε απευθείας τα νετρίνα, είναι όταν έχουν την ατυχία να πέσουν πάνω στον πυρήνα ενός ατόμου, κάτι που δε συμβαίνει και πολύ συχνά.
Και όταν λέμε όχι πολύ συχνά, εννοούμε ότι το μέσο νετρίνο θα έπρεπε να περάσει μέσα από ένα μασίφ τούβλο ή μέταλλο, με μήκος περίπου ένα έτος φωτός(!), για να χτυπήσει ένα άτομο και να γίνει αντιληπτό.
Οπότε, ακόμα και με τόσα δις νετρίνα, να περνάνε σφαίρα δίπλα σας ακόμα και αυτή τη στιγμή, δε χρειάζεται να ανησυχείτε και πολύ.
Οι ανιχνευτές νετρίνων, αντίθετα, έχουν πολλά να τους ανησυχούν, επειδή τα νετρίνα είναι πολύ δύσκολα στην παρατήρηση. Οι ανιχνευτές ανταπεξέρχονται σ’ αυτό το πρόβλημα με το να είναι πολύ, πολύ μεγάλοι και ο νέος KM3Net πρόκειται να είναι ο μεγαλύτερος και με διαφορά.
Όταν ολοκληρωθεί (για την ώρα λειτουργούν δοκιμαστικοί ανιχνευτές και η κατασκευή σε πλήρη κλίμακα μπορεί να αρχίσει μέσα στο επόμενο έτος), ο KM3Net θα καταλαμβάνει 3 κυβικά χιλιόμετρα με 37.000 ανεξάρτητους αισθητήρες νετρίνων, κάτω από 3.200 πόδια νερό στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Δε θα μπορεί απλά να ανιχνεύει νετρίνα, αλλά θα μπορεί και να παρακολουθεί από που προέρχονται, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς θα μπορεί να μας προϊδεάσει για πράγματα όπως τα Σούπερνοβα* προτού το φως τους φτάσει πράγματι στη Γη.
Όλα αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε τμήμα του ανιχνευτή KM3Net θα περιλαμβάνει και ένα υδρόφωνο, ώστε να μπορεί να ακούει το τραγούδι των φαλαινών ταυτόχρονα.
Αυτό θα πει ΕΠΙΣΤΗΜΗ!


*Μπορούμε να δούμε τις δέσμες νετρίνων από τα Σούπερνοβα πριν από το φως τους, γιατί τα νετρίνα εκπέμπονται από ένα αστέρι που καταρρέει πιο γρήγορα από την ενέργεια του ίδιου του Σούπερνοβα.
Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);