Στην πανεπιστημιούπολη Stanley Hall μια ομάδα ερευνητών εργάζονται σε ένα νέο chip το οποίο ονομάζεται Self-powered Integrated Microfluidic Blood Analysis System (SIMBAS), θα κάνει ανάλυση αίματος, και θα μπορούσε να εντοπίσει εκατοντάδες ασθένειες μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο καθηγητής Luke Lee και ο ερευνητής Ivan Dimov που εργάζονται στο έργο αυτό από το Σεπτέμβρη του 2008 μέχρι σήμερα δήλωσαν ότι ξεκίνησαν αυτή την έρευνα με σκοπό να κάνουν τον έλεγχο μεταδιδόμενων ασθενειών ταχύτερο, φθηνότερο και πιο εύκολο για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδίως<…>στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα χρήματα και οι πόροι είναι περιορισμένοι.

Έτσι κατασκεύασαν ένα chip από ελαφρύ πλαστικό που στην πράξη είναι μία μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον ακριβό και περίπλοκο εξοπλισμό των εργαστηρίων.

Υπάρχει μία απλή εξήγηση για το πως λειτουργεί το chip SIMBAS: μια μικρή σταγόνα αίματος τοποθετείται επάνω του και μέσα σε λίγα λεπτά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το πλάσμα διαχωρίζονται, λόγω μεταβολών στην πίεση. Στην συνέχεια το πλάσμα περνά μέσα από τα αυλάκια του chip και αντιδρά με ουσίες (biomarkers ) για συγκεκριμένες ασθένειες. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για ασθένειες όπωςHIV, ελονοσία και φυματίωση, υποστηρίζουν ότι μπορεί να εντοπίσει εκατοντάδες ασθένειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Και το καλύτερο; Όλη αυτή η διαδικασία ανάλυσης διαρκεί περίπου 10 λεπτά!