Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Κινδυνεύουν οι μπανάνες από ασθένεια

http://www.faretra.gr/images/1_7pgpk.jpg
H Ουγκάντα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός μπανάνας του πλανήτη, με ετήσια σοδειά που αγγίζει τους10 εκατ. τόνους. Τα κέρδη από τις εξαγωγές είναι τεράστια, ωστόσο η εμφάνιση μιας ασθένειας έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση της παραγωγής με ετήσιες ζημιές που φθάνουν το μισό δις δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες.
«H “Xanthomonas wilt” (BXW) έχει επηρεάσει σημαντικά τις καλλιέργειες. Από ένα υγιές φυτό περιμένω συνήθως τέσσερα μεγάλα τσαμπιά με μπανάνες, ωστόσο με τα νέα δεδομένα βγαίνουν το πολύ τρία πολύ λεπτά», αναφέρει ο αγρότης Arthur Kamenya.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, Wilberforce Tushemereirwe, μέλος του εθνικού προγράμματος έρευνας μπανάνας της Ουγκάντα, τουλάχιστον το 30% της συνολικής σοδειάς έχει μολυνθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια τους τελευταίους 12 μήνες.
Η μείωση της σοδειάς έχει αυξήσει τις διαβουλεύσεις σχετικά με τη χρήση ή μη γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας μπανάνας ως μέσο καταπολέμησης της ασθένειας, με τα πρώτα πειράματα να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα, έχουν χρησιμοποιηθεί δύο γονίδια από ποικιλία γλυκιάς πιπεριάς τα οποία περιέχουν μια πρωτεΐνη με την οποία ενισχύεται η άμυνα των γονιδίων, κάνοντας ανθεκτική την ποικιλία απέναντι στην ασθένεια BXW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);