Κυριακή, Νοεμβρίου 07, 2010

Γιατροί έγραφαν σε έναν μήνα συνταγές άνω των 250.000 ευρώ

07/11/2010 - 15:13

Φάρμακα σε υγιείς, συντάξεις σε νεκρούς, επίδομα σε εύπορους συνταξιούχους, είναι μερικές από τις χιλιάδες περιπτώσεις που αποκάλυψαν οι πρόσφατοι έλεγχοι 

Κυκλώματα επιτηδείων στα οποία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ασφαλισμένοι λυμαίνονται τα Ταμεία και κοστίζουν στο σύστημα πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ τον χρόνο.
Η χορήγηση φαρμάκων σε υγιείς αλλά ακόμη και σε «φανταστικούς» ασφαλισμένους, η εκτέλεση συνταγών από συγκεκριμένα φαρμακεία, η καταβολή συντάξεων σε νεκρούς και η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε εύπορους συνταξιούχους είναι μερικές από τις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν από τους πρόσφατους ελέγχους.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λούκα Κατσέλη και Γιώργος Κουτρουμάνης) έχει δώσει σαφή εντολή να περάσουν από «κόσκινο» όλες οι ύποπτες περιπτώσεις για να μπει τέλος στη λεηλασία των Ταμείων.
Το «ξεκαθάρισμα» θα επιτευχθεί με δύο μέτρα:
1 Την εφαρμογήτης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στον ΟΑΕΕ, θα επεκταθεί στο ΙΚΑ μέσα στον Δεκέμβριο και το πρώτο δίμηνο του 2011 θα πάρει σειρά ο ΟΓΑ.
Ουσιαστικά, με τη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις συνταγές που εκτελεί ο κάθε γιατρός. Υπολογίζεται πως το όφελος για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
2 Τη δημιουργίαενιαίου κέντρου για τις συντάξεις. Στόχος είναι να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλονται συντάξεις σε νεκρούς, αν υπάρχουν διπλοσυνταξιούχοι που ξεπερνούν το πλαφόν, αλλά και το κατά πόσο συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα εισπράττουν παράνομα το ΕΚΑΣ.
Οι έλεγχοι σε αυτήν τη φάση αφορούν τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα περάσουν από «κόσκινο» όλες οι περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων, με τον έλεγχο να ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.
Συνολικά, τα οφέλη του ασφαλιστικού συστήματος από τον έλεγχο όλων των συντάξεων θα είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Απίστευτες ιστορίες
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα? ιστορίες καθημερινής τρέλας, που καταγράφονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:
Γιατρός του Δημοσίου έγραφε φάρμακα για καρκινοπαθείς σε ασφαλισμένους που ήταν υγιέστατοι.
Γιατρός του ΙΚΑ συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Μάλιστα 20 γιατροί του Ταμείου, έχουν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας.
Για 22 ολόκληρα χρόνια -και συγκεκριμένα από το 1978 έως και το 2000- μια γυναίκα είχε? παραλείψει να δηλώσει τον θάνατο του συζύγου της και εισέπραττε στη θέση του τη σύνταξη. Το 2000 βγήκε και η ίδια στη σύνταξη, οπότε και δήλωσε τον θάνατο του συζύγου της για να πάρει και σύνταξη χηρείας. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη απεβίωσε στις αρχές του 2010.
Μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί 400 περιπτώσεις καταβολής σύνταξης σε νεκρούς. Οι έλεγχοι συνεχίζονται στους 9.000 συνταξιούχους, που εμφανίζονται να έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους.
Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και στα έσοδα των φαρμακείων, που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Για παράδειγμα, υπάρχουν φαρμακεία που βρίσκονται δίπλα, ωστόσο το ένα κάνει ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ και το άλλο 1,5 εκατομμύριο. Μάλιστα στο θέμα έχει αναφερθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έχει τονίσει πως «εντύπωση προκαλεί η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στον τζίρο».
Πάνω από 600 άτομα παίρνουν το ΕΚΑΣ παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξε περίπτωση συνταξιούχου που έπαιρνε το επίδομα παρά το ότι τα εισοδήματά του προσέγγιζαν το μισό εκατομμύριο!
Η δαπάνη
Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά το 2009 άγγιξε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων πέρσι έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα εκτελούνται περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα στη Δανία -που έχει το μισό περίπου του πληθυσμού της χώρας μας- είναι 15 εκατομμύρια.
Μάλιστα η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.
ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Συνταγές σε 75 ασθενείς - φαντάσματα και ο... τυχερός φαρμακοποιός
Στη... χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς - «φαντάσματα» είχε προχωρήσει γιατρός του Δημοσίου. Από τον έλεγχο προέκυψε πως ο συγκεκριμένος γιατρός έγραψε μέσα σε έναν μήνα 180 συνταγές, ωστόσο υπήρχε ένα... μικρό πρόβλημα. Οπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου), οι 75 συνταγές αφορούσαν ανύπαρκτους ασφαλισμένους.
«Πρωταθλητές» στην εκτέλεση συνταγών από τα ασφαλιστικά ταμεία αναδεικνύονται συγκεκριμένοι φαρμακοποιοί. Στην υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί των Ταμείων, οι οποίοι, όπως φαίνεται, έχουν αναπτύξει... στενή σχέση με τους φαρμακοποιούς. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους ελέγχους προέκυψε πως γιατρός του ΙΚΑ έγραφε συνταγές, οι οποίες... συμπτωματικά εκτελούνταν κατά 85% από συγκεκριμένο φαρμακείο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);