Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2015

Ανακάλυψη, καταγραφή και αξιολόγηση των χώρων πρασίνου της πόλης μέσω μιας εφαρμογης

Αγαπάμε τα πάρκα; Σεβόμαστε τους αστικούς χώρους πρασίνου; Σε μια περίοδο με προτεραιότητα την αστική αναζωογόνηση είναι σημαντικό για τις πόλεις να διατηρούν το «πράσινο» ως απαραίτητο στοιχείο της ταυτότητας του αστικού τοπίου και κύριο συστατικό της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων τους.
Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις η Αθήνα έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου. «Σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς.

Στον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe, 1986) για τους ανοιχτούς χώρους αναφέρονται τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και επισημαίνεται ο ρόλος που διαδραματίζουν μέσα στην πόλη: Ο ανοιχτός χώρος είναι βασικό τμήμα της αστικής κληρονομιάς, δομικό στοιχείο της αισθητικής και αρχιτεκτονικής μορφής μιας πόλης, παίζει σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο, είναι οικολογικά αξιόλογος, είναι σημαντικός για την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης, στηρίζει οικονομικούς στόχους και δραστηριότητες. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός συνεισφέροντας στις ανάγκες αναψυχής και ελεύθερου χρόνου της κοινωνίας και έχοντας οικονομική αξία στην ενίσχυση του περιβάλλοντος.

Σκουπίδια, ακαθαρσίες, αδιαφορία

Η ραγδαία επέκταση του οικιστικού ιστού της Αθήνας σε όλο το λεκανοπέδιο έγινε, μετά τη δεκαετία του 1950, χωρίς σχεδιασμό και πρόβλεψη για το αστικό πράσινο. Πάγιο πρόβλημα των ελληνικών πόλεων αποτελεί η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων πρασίνου καθώς και η αδυναμία συντήρησης των υφιστάμενων χώρων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και εγκατάλειψή τους.

«Παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται έλλειψη χώρων πρασίνου, σχεδόν σε κάθε γειτονιά μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πάρκο. Όμως πολλοί έχουν εγκαταλειφθεί από τις αρμόδιες αρχές ή υπομένουν την αδιαφορία μερίδας των πολιτών που τα επισκέπτονται».

«Σκουπίδια, ακαθαρσίες κατοικίδιων, βανδαλισμοί εντοπίζονται συχνά σε πολλά σημεία πρασίνου. Ομάδες πολιτών προσπαθούν εθελοντικά να περισώσουν την κατάσταση και πολλές φορές το καταφέρνουν, όπως για παράδειγμα το δίκτυο εθελοντών στο Πάρκο Τρίτση, ένα πάρκο που έχει πραγματικά εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Όμως κακά τα ψέματα, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς πίεση προς τις δημοτικές αρχές, χωρίς τον πολίτη σε ρόλο συνδιαμορφωτή, ελάχιστα μπορούν να γίνουν» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πληθάρας.

Οι πράσινοι χώροι στις πόλεις επιτελούν πολλές λειτουργίες: μείωση θερμοκρασίας και βελτίωση ποιότητας αέρα, καταφύγια αναψυχής και άθλησης, ενδιαιτήματα βιοποικιλότητας, εστίες ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, χώροι συγκέντρωσης των πολιτών σε έκτακτες συνθήκες. Σύμφωνα με την ελληνίδα αντιδήμαρχο της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, στη Βιέννη πρώτα χωροθετείται ο χώρος πρασίνου και μετά χτίζονται οι κατοικίες. Το αντίθετο από ό,τι στην Αθήνα. Όπου χτίζεται πρώτα η οικοδομή και αν μείνει κάτι…

Ο Αχιλλέας Πληθάρας δηλώνει πώς το WWF Ελλάς επιχειρεί να αλλάξει την κατάσταση κι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υλοποιήσει μια μεγάλη καμπάνια ανακάλυψης και βελτίωσης των αστικών χώρων πρασίνου με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας πολιτών που αλληλεπιδρά προς όφελος των χώρων πρασίνου της περιοχής τους και κατ' επέκταση της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον Οκτώβριο θα δοθεί δημόσια μια πρωτοποριακή εφαρμογή ανακάλυψης, καταγραφής και αξιολόγησης των χώρων πρασίνων, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να μετέχει.
Πρόσφατα, στα Πάρκα της Αττικής (Εθνικός Κήπος, Πεδίον του Αρεως, Διομήδειος Βοτανικός Κήπος κ.α.) προστέθηκε και ένα στολίδι. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Δεν είναι τυχαίο που ο θρύλος Γκάρι Κασπάροφ έπαιξε σκάκι, προ ημερών στην Αθήνα, σε ένα πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);