Κυριακή, Ιουνίου 30, 2013

Nέο είδος πουλιού ανακαλύφθηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης

Nέο είδος πουλιού ανακαλύφθηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης
Οι ανακαλύψει νέων ειδών του ζωικού βασιλείου είναι πάντοτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. ¨οταν μάλιστα αυτές γίνονται σε ένα πολύβουο και μολυσμένο αστικό κέντρο αντί σε κάποιο παρθένο μέρος του πλανήτη, τότε είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές. 
Αυτό συνέβη και στην στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, όπου ανακαλύφθηκε ένα καινούργιο είδος πτηνού .
Πρόκειται για το “πουλί-ράφτης” (tailorbird στα αγγλικά)- το οποίο ανήκει στη συνομοταξία των ωδικών πτηνών και έχει την επιστημονική ονομασία  Orthotomus chaktomuk.
Το ωδικό αυτό πτηνό εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009,  κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας στα πάρκα της Πνομ Πενχ για την ασιατική γρίπη. Η μελέτη του φτερώματος, των ήχων αλλά και των γονιδίων έδειξε ότι το αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό είδος πουλιού. 
Μετά από έρευνες 4 ετών, οι ερευνητές ανακοίνωσαν  ότι το νέο αυτό είδος κατοικεί σε περιοχές πυκνής, θαμνώδους βλάστησης και μικρής έκτασης στην πεδιάδα του ποταμού Μεκόνγκ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC,  το πουλί πήρε το παρατσούκλι "ράφτης" από τον τρόπο που "πλέκει" τη φωλειά του, χρησιμοποιώντας φύλλα μαζί με πούπουλα από το φτερωτό του.
Ο μικρός πληθυσμός του πτηνού και η συρρίκνωση του βιοτόπου του οδήγησαν την ερευνητική ομάδα να προτείνει το χαρακτηρισμό του ως “είδος υπό εξαφάνιση” στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.
http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);