Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2013

Βραβείο καινοτομίας: Φάρμα για... μύγες!




Βραβείο καινοτομίας στην πρώτη «βιομηχανική εγκατάσταση εκτροφής μυγών» απένειμε ο ΟΗΕ στην AgriProtein, που κέρδισε το βραβείο για την Αφρική, ύψους 100.000 δολαρίων, το οποίο απονέμεται από την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική και το Ίδρυμα Αφρικανικής Καινοτομίας.

Στη φάρμα αυτή οι προνύμφες των εντόμων αναλαμβάνουν να μετατρέψουν κάθε είδους οργανικά απόβλητα σε ζωοτροφές.
Εκατομμύρια αυγά από μύγες αφήνονται να εκκολαφθούν πάνω σε υπολείμματα τροφίμων, κόπρανα ζώων, ακόμα και σε αίμα και όργανα ζώων που φτάνουν στη φάρμα. Άλλες τρέφονται κυρίως με περιττώματα, άλλες με σάπιο κρέας και άλλες με φυτικά υπολείμματα.Εκεί μεγαλώνουν οι προνύμφες, συλλέγονται, αποξηραίνονται και γίνονται ζωοτροφές.
Ένα κιλό αυγά μύγας μπορούν να δώσουν 380 κιλά προνύμφης σε διάστημα μόλις 72 ωρών. Η ημερήσια παραγωγή προνυμφών, ιδιαίτερα πλούσιων σε πρωτεΐνη, φτάνει τους 28,5 τόνους την ημέρα!
«Δημιουργήσαμε την πρώτη βιομηχανική επιχείρηση εκτροφής μυγών», λέει ο Jason Drew της εταιρείας AgriProtein Technologies και ιδιοκτήτης της φάρμας.
Πάντως, η μέθοδος αυτή δεν είναι άγνωστη - πολλοί ασχολούνται με αυτή την κομποστοποίηση ως χόμπι, φτιάχνοντας τροφές για κατοικίδια!
«Αυτός είναι ο λόγος που η φύση εφηύρε τις μύγες: για να ανακυκλώνουν τις πρωτεΐνες», σχολίασε ο Jason Drew, ιδιοκτήτης της AgriProtein.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);