Τρίτη, Απριλίου 02, 2013

Αβέβαιο το μέλλον των Ελαφιών της Πάρνηθας

Το βουνό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 1000 ελαφιών που υπολογίζεται ότι ζουν και τρέφονται στο συγκεκριμένο χώρο

Αβέβαιο το μέλλον των Ελαφιών της Πάρνηθας
Αν και θεωρείται από τα πιο αγαπητά ζώα και η πλειοψηφία των ανθρώπων το αγαπούν και το θαυμάζουν, κινδυνεύει να χαθεί οριστικά και αυτή τη φορά όχι από λαθροθηρία αλλά από κρατική αδιαφορία.
Ο αποδεκατισμός των ελαφιών βέβαια όπως είναι γνωστό  ξεκίνησε  από τη λαθροθηρία. Κάποτε υπήρχαν ελάφια σε όλη την Ελλάδα σήμερα μετράμε μόλις 20 στη Ροδόπη και περίπου 1000 στην Πάρνηθα. Πράγματι ο αριθμός των ελαφιών στην Πάρνηθα είναι εντυπωσιακός. Τα κόκκινα ελάφια έχουν κατακλύσει τον εθνικό δρυμό μας σε σημείο ανησυχητικό για τη βιωσιμότητα τους καθώς η έλλειψη τροφής τα εξασθενεί και μακροπρόθεσμα μπορεί να τα εξαφανίσει.
Το... χωροταξικό πρόβλημα
Σύμφωνα με το δασαρχείο της Πάρνηθας το συγκεκριμένο βουνό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 1000 ελαφιών που υπολογίζεται ότι ζουν και τρέφονται στο συγκεκριμένο χώρο αυτή τη χρονική περίοδο. Όπως υποστηρίζουν, η αναλογία είναι η εξής, κάθε ελάφι έχει ανάγκη 2000 στρέμματα γης. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας ότι η Πάρνηθα αριθμεί 250.000 στρέμματα θα έπρεπε να φιλοξενεί μέχρι 125 ελάφια.
Η εκτίμηση των δασολόγων είναι ότι θα μπορούσαν πιλοτικά να απομακρυνθούν μερικά ελάφια, κάτι που έχει δρομολογηθεί ήδη, με απόφαση της ειδικής γραμματείας δασών αλλά έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, καθώς στην πράξη δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την μεταφορά 18 κόκκινων ελαφιών προς την περιοχή Ιτάμου Καρδίτσας αλλά και γιατί η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις.
Όπως λέει στο news,gr η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια δράσεων επιστημονικής τεκμηρίωσης τουWWF "η μεταφορά των ελαφιών σχεδιάζεται σε λάθος χρόνο, χωρίς σοβαρή επεξεργασία και άνευ επιστημονικής επιβεβαίωσης. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει άμεσα είναι να ξεκινήσει η μελέτη για τη σχέση του αριθμού των ελαφιών με το οικοσύστημα της Πάρνηθας" και συνεχίζει, λέγοντας ότι "υπάρχει πράγματι σημαντική αύξηση του αριθμού ελαφιών. Δεν ξέρουμε όμως αν τα 1000 ελάφια είναι πολλά ή λίγα για την Πάρνηθα και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως το καλοκαίρι που ανεβαίνουν στα ορεινά όποτε έχουν περιορισμένο χώρο. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δε γνωρίζουμε τις αληθινές τους ανάγκες ωστόσο πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για το τι θα γίνει με αυτό τον πληθυσμό. Συμφωνούμε να μεταφερθούν ελάφια σε άλλες περιοχές άλλα αφού πρώτα προηγηθεί μελέτη. Πρέπει να τεκμηριωθεί  ότι είναι περισσότερα από όσα μπορεί να φιλοξενήσει το βουνό και στη συνέχεια να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει σωστά και με ασφάλεια η μεταφορά τους".
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσουν οι σχετικές μελέτες καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά και ο αριθμός δασολόγων που θα χρειαστεί. έτσι ώστε να εκπονηθεί η συγκεκριμένη έρευνα. Το σίγουρο είναι ότι ο πληθυσμός της Πάρνηθας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απόθεμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση του είδους στη χώρα μας. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει στοχευμένη επιλογή των ατόμων προς μεταφορά κυρίως ως προς την ηλικία και το φύλο αλλά και σωστή προετοιμασία στους χώρους υποδοχής των ελαφιών.
http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);