Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

Oymyakon, το πιο κρύο χωριό στον κόσμο

 
Tο μικρό ρωσικό χωριό Oymyakon έχει μια εντυπωσιακή πρωτιά: είναι το πιο κρύο κατοικημένο σημείο του πλανήτη. Με τη μέση θερμοκρασία του για τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στους... -50C, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί.

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχουν καταγράφει τα θερμόμετρα στο Oymyakon, γνωστό και ως «Πόλος Ψύχους», είναι -71,2°C και το ρεκόρ αυτό αποτελεί και την χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία για κατοικημένη περιοχή στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Στο χωριό κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι, ενώ τη δεκαετία του '20 και του '30 αποτελούσε μια ενδιάμεση στάση για τους εκτροφείς ταράνδων. Σήμερα στην περιοχή δεν φυτρώνει τίποτα.Τα περισσότερα σπίτια στο Oymyakon καίνε ακόμα ξύλα στα τζάκια ενώ τρώνε κρέας ταράνδου και αλόγου.

Οι γιατροί που έχουν εξετάσει τους κατοίκους του χωριού αναφέρουν ότι δεν υποφέρουν από υποσιτισμό και αυτό οφείλεται στο γεμάτο ιχνοστοιχεία γάλα που καταναλώνουν αλλά και την ανθεκτική κράση τους, καθώς έχουν σκληραγωγηθεί σε αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσα ενώ η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο έως 21 ώρες το καλοκαίρι.

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα στο χωριό, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυτές μπορεί να αγγίξουν και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);