σύγκρουσης με τη βροχή. Όπως λένε, το μέγεθος των εντόμων λειτουργεί ως «όπλο» ενάντια στις σταγόνες κι ας είναι έως και 50 φορές βαρύτερες από αυτά.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα κουνούπια ζυγίζουν τόσο λίγο που οι σταγόνες στην πραγματικότητα δεν τα χτυπούν. Αντιθέτως, τα έντομα κολλούν πάνω στη σταγόνα και πέφτουν μαζί της για λίγα εκατοστά μέχρι να «απεγκλωβιστούν» και να πετάξουν ξανά χωρίς να έχουν πάθει το παραμικρό.
«Η σταγόνα έρχεται με την ταχύτητα ενός κομήτη και αντί το κουνούπι να αντισταθεί στη δύναμη που του ασκείται από αυτήν, προσκολλάται σαν λαθρεπιβάτης», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ντέιβιντ Χου, καθηγητής μηχανολογίας και βιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια. «Έτσι το κουνούπι ελαχιστοποιεί τη δύναμη».
Ο Χου υποστηρίζει ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε μελετήσει πώς τα κουνούπια αντέχουν στη βροχή, γι' αυτό και εκείνος άρχισε πειράματα, στα οποία «βομβάρδισε» έντομα με σταγόνες για να δει πώς θα ανταποκρίνονταν. Έβαλε κουνούπια μέσα σε ειδικά κλουβιά, τα οποία δονούνταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα ώστε τα έντομα να μην μπορούν να προσγειωθούν. Έπειτα έριξε πάνω τους σταγόνες με το ίδιο βάρος και την ίδια δύναμη όπως όταν βρέχει.
Συνεχίζοντας το πείραμα, ο Χου και οι συνάδελφοί του είδαν ότι εάν ένα κουνούπι κάθεται πάνω σε ένα κλαδί την ώρα της βροχής, τότε μια σταγόνα μπορεί να το συντρίψει. Αν όμως η σταγόνα το χτυπήσει όσο βρίσκεται στον αέρα, τότε το έντομο θα απορροφήσει μόνο το 10% της δύναμής της. Αντιθέτως, μια λιβελούλη που ζυγίζει χίλιες φορές περισσότερο από το κουνούπι, απορροφά το 90% της δύναμης της σταγόνας.
atithaso
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου