Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

The Real Greek: Το εστιατόριο που δέχεται δραχμές

Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Ελλάδα μαζί με άλλες έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης άφηνε πίσω της τη δραχμή και έμπαινε στην εποχή του ευρώ.

Σήμερα, τα σενάρια επιστροφής στο εθνικό νόμισμα φουντώνουν, ωστόσο η δραχμή έχει ήδη «αναβιώσει» για ένα εστιατόριο του Λονδίνου, το οποίο δέχεται πληρωμές με παλιά ελληνικά χαρτονομίσματα και κέρματα. Melitzanosalata, taramasalata, gigandes plaki και souvlaki for two είναι ορισμένες από τις σπεσιαλιτέ που σερβίρει η αλυσίδα «The Real Greek», η οποία διατηρεί επτά εστιατόρια με ελληνική κουζίνα σε ισάριθμες καλές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας. 

Πρόκειται για μια γνωστή φίρμα που ήδη μετρά δεκατρία χρόνια παρουσίας στον χώρο του φαγητού στο Λονδίνο. Μάλιστα, το πρώτο υποκατάστημα της αλυσίδας που δημιουργήθηκε στην «in» συνοικία του Hoxton έλαβε στο παρελθόν τον επίζηλο τίτλο του καλύτερου νέου εστιατορίου της πόλης. 

Ωστόσο, ο λόγος που το «The Real Greek» επανέρχεται σήμερα στη δημοσιότητα δεν είναι γαστρονομικός αλλά… οικονομικός και πολιτικός. 

Στην «καταιγίδα» που πλήττει την ελληνική οικονομία και στις απειλές περί έξωσης από το ευρώ ήρθε να προστεθεί και η απόφαση της διεύθυνσης της αλυσίδας να δέχεται πληρωμή σε δραχμές. 

Μάλιστα, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από το οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το οποίο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του σχετικό ρεπορτάζ. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ «ΚΛΙΜΑ»

Το να δέχεται κάποιος πληρωμές σε ένα ανύπαρκτο νόμισμα, που δεν βρίσκεται πια σε κυκλοφορία και δεν μπορεί να ανταλλαγεί ούτε στην Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν αποκλειστικά δικό του πρόβλημα, αν δεν συνέτεινε στη δημιουργία «κλίματος» στην κοινή γνώμη. 

Ετσι, η «Espresso της Κυριακής» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο λειτουργίας της αλυσίδας, τον Ελληνα Χρήστο Καρατζένη, και του έθεσε μερικά ερωτήματα. «Ναι, δεχόμαστε δραχμές σαν πληρωμή για έναν μεζέ ή ένα σουβλάκι στο εστιατόριο του Bankside. 

Μια παρέα μάλιστα συμφώνησε μαζί μας και πλήρωσε ολόκληρο το γεύμα σε δραχμές» δηλώνει ο κ. Καρατζένης, επιβεβαιώνοντας την είδηση. 

Οπως αναφέρει, η πρακτική αυτή ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και μέχρι τώρα έχει ανταποκριθεί μικρός αριθμός πελατών. Ωστόσο, το Λονδίνο ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι επισκέπτες θα πολλαπλασιαστούν. Θέλοντας να μάθουμε την… ισοτιμία με την οποία δέχεται το πάλαι ποτέ ελληνικό νόμισμα, τον ρωτάμε σε πόσες δραχμές αντιστοιχεί ένα γεύμα των είκοσι λιρών. 

«Ζητάμε από τους πελάτες μας να πληρώσουν όσο νομίζουν με βάση τις δραχμές που έχουν. Ανάλογα με το πόσες μπόρεσαν να βρουν, τους παρέχουμε ένα μεζέ της επιλογής τους ή ένα σουβλάκι δωρεάν» είναι η απάντησή του. 

ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Το θέμα όμως είναι για ποιο λόγο προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση. Ο εκπρόσωπος του εστιατορίου απαντά ότι έχουν καλό σκοπό. 

«Στο “The Real Greek” προωθούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα. Από το φαγητό έως τα ποτά, από την κουλτούρα έως τη μουσική, από τις συνήθειες έως την καθημερινότητα. Ετσι, θελήσαμε να ενημερώσουμε για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα». Επιμένουμε σε αυτό και τον ρωτάμε αν ο πραγματικός στόχος ήταν η… δωρεάν διαφήμιση της αλυσίδας. 

Ο κ. Καρατζένης το αρνείται: «Ως Ελληνας που εκπροσωπώ ένα ελληνικό εστιατόριο στη Μεγάλη Βρετανία σκέφτηκα ότι ήταν πραγματικά σημαντικό να ενημερώσουμε τον βρετανικό λαό για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, να τους γνωστοποιήσουμε όχι μόνο τι γίνεται στην οικονομία αλλά και το πώς επηρεάζει τον κόσμο. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε. 

Για παράδειγμα, όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από την Ελλάδα. Από τη φέτα μας έως τις ελιές μας, από το κρασί μας έως το παγωτό μας και τις πίτες μας, όλα όσα σερβίρουμε είναι ελληνικά». 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Το τελευταίο ερώτημα που θέτουμε στον εκπρόσωπο του «The Real Greek» είναι αν η κίνηση αυτή υπονομεύει κατά κάποιο τρόπο τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. 

«Καθόλου» απαντά και προσθέτει: «Εμείς ανήκουμε στη βιομηχανία της φιλοξενίας και δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια πολιτική δήλωση για το αν η Ελλάδα πρέπει ή δεν πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι καλό για τους πελάτες μας που θα τους ενημέρωνε για την πραγματικότητα της κατάστασης στην Ελλάδα. 

Ουσιαστικά, προσφέρουμε δωρεάν φαγητό σε όσους πελάτες έχουν προσπαθήσει να βρουν μερικές δραχμές». 

ΑΠΟ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Τέρμα τα… δίφραγκα Δεν γνωρίζουμε πόσες δραχμές έχουν συγκεντρώσει στα συρτάρια τους οι υπεύθυνοι του «The Real Greek», το βέβαιο όμως είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά με αυτές. Η περίοδος ανταλλαγής των δραχμών σε κέρματα έχει λήξει από την 1η Μαρτίου 2004, ενώ την 1η Μαρτίου 2012 έληξε και η περίοδος ανταλλαγής των χαρτονομισμάτων. 

Πηγή: www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);