Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

Κυνηγώντας το όνειρο μακριά από την πατρίδα


Της Ρούλας Κοτσέτα
Ένα νέο κύμα μετανάστευσης αρχίζει να αναπτύσσεται λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, ενώ οι Ομογενείς που γύρισαν στην πατρίδα, επιλέγουν και πάλι τον δρόμο της επιστροφής.
Κι αν το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων προς άλλες χώρες είχε σταματήσει από την δεκαετία του 90 και μετά, σήμερα διαπιστώνουμε μετά λύπης πως οι νέοι «βομβαρδίζουν» την Αμερική κι άλλες ηπείρους με τα βιογραφικά τους.
‘Εχοντας στις αποσκευές τους εφόδια που δεν είχαν οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες, οι νέοι ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Όπως και οι πρόγονοι τους μετανάστες κυνηγούν το όνειρο μακριά από την Ελλάδα.

Η Αμερική
Η Αμερική, μπορεί να μην είναι πλέον η Γη της Επαγγελίας, αφού η οικονομική κατάσταση στην χώρα είναι στο «κόκκινο». Εν τούτοις, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, υπάρχουν πόλεις της Ηπείρου, που έχουν ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, το μακρινό Τέξας είναι μια από τις πόλεις των ΗΠΑ που αναπτύσσεται σταθερά, ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκεται η Νέα Ορλεάνη που μετά την καταστροφή που υπέστη κατόρθωσε να ανοικοδομηθεί και να αποκτήσει και πάλι τον τουρισμό της.
Η Νέα Ορλεάνη που είναι σε όλους μας γνωστή από τα εκπληκτικά μπαράκια με τζάζ μουσική αλλά και το τζάζ φέστιβαλ που γίνεται κάθε χρόνο, προς μεγάλη έκπληξη πολλών έχει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Η πόλη έχασε το 11% του πληθυσμού της και σχεδόν 16% των θέσεων απασχόλησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Αλλά τώρα κατάφερε να δημιουργήσει και πάλι θέσεις εργασίας, ξανακέρδισε τον τουρισμό της, ενώ αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των Ισπανόφωνων μεταναστών, που σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού περιοδικού, κατά την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 35.000.
Αλλά και η Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα η περιοχή Αλεξάνδρεια λίγο έξω από την πόλη, αναπτύσσονται κι αποτελούν μια καλή επιλογή μετανάστευσης. Η επέκταση του μετρό βοήθησε στην ανάπτυξη και της Βόρειας Βιρτζίνια.
Ακόμα μια πόλη των ΗΠΑ, που είναι γνωστή για τις αυτοβιομηχανίες της, το Ντιτρόιτ, είναι ανάμεσα στις αμερικάνικες πόλεις που δεν έχει αγγίξει η κρίση.
Τέλος, πόλεις κοντά στο μετρό  και πανεπιστημιακά κέντρα, τραβούν το ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια , το Πίτσμπουργκ.
Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατα στοιχεία 53.000 Ελληνες αναζητούν και πάλι το αμερικάνικο όνειρο.

Η Αυστραλία
Η Αυστραλία ήταν η ήπειρος που μαζί με την Αμερική «άνοιξε» την αγκαλιά της σε εκατοντάδες μετανάστες από την Ελλάδα, όπου πραγματικά μεγαλούργησαν εργαζόμενοι σκληρά.
Εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης δήλωσε πως μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μεγάλωσε το ενδιαφέρον Ελλήνων για την Αυστραλία, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πολλές αιτήσεις για μετανάστευση.
Ο ίδιος δήλωσε πως το υπουργείο Μετανάστευσης κρίνει ότι στην παρούσα φάση η αυστραλιανή πρεσβεία έχει την υποδομή και το προσωπικό για να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Παπαστεργιάδης, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» υποστηρίζει ότι καθημερινά δέχεται αιτήματα από την Ελλάδα για βοήθεια.

Η Αφρική
Στις χώρες της Αφρικής αναζητούν την τύχη τους πλέον οι Έλληνες, καθώς ο Έλληνας Πρόξενος στο Μπουρουντί το τελευταίο διάστημα δέχεται μια “στοίβα από αιτήσεις” για άδεια παραμονής και εργασίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Γεωργιάδη ανάμεσα στους “πιο δημοφιλείς” προορισμούς για εργασία, εκτός από το Μπουρουντί, συγκαταλέγονται η Ρουάντα, το Κονγκό και η Τανζανία.
"Στην πλειοψηφία τους, είναι συμπατριώτες μας, που έζησαν παλαιότερα στην Αφρική", λέει στον κ. Γεωργιάδη ο Έλληνας πρόξενος στη Μπουτζούμπουρα, Γιώργος Κουκούλης. “Τώρα ζητούν να επιστρέψουν, έχοντας χάσει όλη τους την περιουσία, σε επενδύσεις που έκαναν στη χώρα μας.”
http://www.newscode.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);