Καταλαμβάνει έκταση περίπου 450 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τεχνητή λίμνη, λόφο με παρατηρητήριο της άγριας φύσης, καθώς και χώρους υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως παιδική χαρά και χώρου πικνίκ, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και εκθέματα
Eνα περιβαλλοντικό πάρκο περίπου 450 στρεμμάτων στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου, στο ύψος του Εράσμιου Ξάνθης, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο κοινό πριν από λίγες ημέρες.
Περιλαμβάνει τεχνητή λίμνη και λόφο με παρατηρητήριο της άγριας φύσης, καθώς και χώρους υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως παιδική χαρά και χώρου πικνίκ, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και εκθέματα.
Το πάρκο ξεκίνησε το 2005, στο πλαίσιο του έργου "Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου", το οποίο υλοποιήθηκε από το Δασαρχείο Καβάλας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ).
Οπως εξηγεί η υπεύθυνη του έργου, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Ανάδειξης του ΕΚΕΒΥ Μαρία Κατσακιώρη, το περιβαλλοντικό πάρκο καταλαμβάνει περίπου 450 στρέμματα, στα οποία περιλαμβάνεται και τμήμα του αρχέγονου δάσους, ενώ τρεις διακριτές ζώνες οργανώνουν την περιήγηση του επισκέπτη.
Ο χώρος υποδοχής - η πύλη εισόδου στο πάρκο, όπου αναπτύσσονται όλες οι απαραίτητες για ενημέρωση, αναψυχή και εξυπηρέτηση του επισκέπτη υποδομές, καθώς και ενδιαφέρουσες υπαίθριες δραστηριότητες, ήτοι κέντρο ενημέρωσης, χώρος προβολών, δασοφυλάκιο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, παιδική χαρά και χώρος πικνίκ, υπαίθριος εκθεσιακός χώρος, υπαίθρια εκπαιδευτικά εκθέματα.
Το arboretum - ο κήπος των φυτών. Στη ζώνη αυτή, 26 είδη δένδρων και 15 είδη θάμνων φυτεύονται σε συστάδες, διαμορφώνοντας έναν χώρο εκπαιδευτικής διάστασης και γνωριμίας με κάθε είδος που μετέχει στη σύνθεση του δάσους.
Δίκτυο
Ενα δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών διαχωρίζουν τις ομάδες των φυτών και ορίζουν κεντρικούς και επιμέρους εσωτερικούς και περιμετρικούς άξονες κυκλοφορίας. Στον χώρο του arboretum δημιουργούνται τεχνητή λίμνη, έκτασης 500 m2, παρατηρητήριο άγριας ζωής και υπαίθρια κιόσκια και καθιστικά.
Ενα δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών διαχωρίζουν τις ομάδες των φυτών και ορίζουν κεντρικούς και επιμέρους εσωτερικούς και περιμετρικούς άξονες κυκλοφορίας. Στον χώρο του arboretum δημιουργούνται τεχνητή λίμνη, έκτασης 500 m2, παρατηρητήριο άγριας ζωής και υπαίθρια κιόσκια και καθιστικά.
Η προσομοίωση του δάσους. Η "καρδιά" του πάρκου, όπου τα είδη του αρχέγονου δάσους διαπλέκονται μεταξύ τους για να προσομοιώσουν τη φυσική διαδοχή των φυτοκοινωνιών. Οργανωμένα μονοπάτια εξασφαλίζουν την άνετη κίνηση του επισκέπτη, προσφέροντας ποικίλες εναλλακτικές περιήγησης, τα οποία συνδυάζονται με πινακίδες ερμηνείας των στοιχείων του περιβάλλοντος, υπαίθρια κιόσκια και καθιστικά.
Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - ΕΚΕΒΥ, με την εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Ν. Καβάλας, στο πλαίσιο ενός νέου έργου με τίτλο "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο περιβαλλοντικό πάρκο του ποταμού Νέστου", το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Χορηγιών ΕΚΕ - Οικονομικών Ενισχύσεων ΟΠΑΠ ΑΕ και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=63153173
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου